Başkent Havana'da dün başlayan ve yarın (cuma) sona erecek görüşmelerin ilk günü verimli geçse de göçmenler konusunda anlaşmazlık çıktı.
Fikir ayrılığının temel sebebi, Küba'nın ‘wet feet, dry feet' (ıslak ayak, kuru ayak) politikasının sonlandırılmasını istemesiydi. ABD'ye ayak basan Küba vatandaşları ancak 1 yıl sonra oturma hakkı için başvurabiliyor.
Başkan Bill Clinton döneminde yapılan müzakereler sonucunda ise ABD'ye deniz yoluyla ulaşmaya çalışırken yakalanan Kübalıların bu uygulamanın dışında tutulmasına ve anında Küba'ya geri gönderilmelerine karar verilmişti. Bu kararın ardından uygulamaya ‘ıslak ayak, kuru ayak' adı takılmıştı.
DENİZDE YAKALANAN, KARAYA AYAK BASAN…
Denizde yakalanıp geri gönderilenler 'ıslak ayağı', ABD'ye ulaşmayı yani karaya ayağı basmayı başarıp oturma hakkı ve hatta ABD vatandaşlığı için kapı aralayanlar ise 'kuru ayağı' temsil ediyordu.
Kübalı yetkililer, bu uygulamanın insan kaçakçılığının ve yasa dışı göçün önünü açtığını savunuyor. ABD heyeti ise bu uygulamadan vazgeçme niyetinde olmadıklarını görüşmelerde net şekilde dile getirdi.
ABD heyetini temsilen ilk günkü görüşmelere katılan Alex Lee, iki ülke arasında birtakım ana farklılıkların kolayca gireilemeyeceğine dikkat çekti. Aynı şekilde Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de ilişkileri normalleştirme sürecinin ‘uzun süreceğini ve karmaşık olduğunu' vurguladı.