Libya’da gözle görülür şekilde güçlenen IŞİD, Avrupa’ya saldırı planlıyor. Rusya ise Libya’da ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarını destekliyor.
İtalya’nın siyasi çevreleri, ülkenin Savunma Bakanı Roberta Pinotti’nin şubat ortalarında dile getirdiği askeri müdahale olasılığını tartışıyor. Pinotti, daha da ileriye giderek müdahaleye katılacak asker sayısını da 5 bin olarak belirlemişti. Matteo Renzi, bu konuda kesin açıklamalardan kaçınıyor. İtalya Başbakanı, TG5 televizyonuna açıklamasında, “Libya sorununu anlamak için bilgeliğe, ihtiyatlılığa ve durumun net kavrayışına ihtiyaç var. Orada karmaşık süreçler yaşanıyor, gidişatını yakından izliyoruz ama tam pasiflikten paniğe ve tedbirsiz eylemlere ani geçiş ihtiyacını görmüyoruz.” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de IŞİD teröristlerinin saldırı ihtimalinden endişe duyuyor. Konsey, düzenli olarak çatışmanın çözümü için tedbirleri görüşüyor. Görüşülen tedbirler arasında, durumun stabilize edilmesi ve 2011’den bu yana yürürlükte olan silah ambargosunun iptal edilmesi için çatışma bölgesine silahlı birlikler gönderilmesi olasılığı da yer alıyor. İlgili teklif, Mısır ve Ürdün’den geldi. Ancak uluslararası toplum, Libya yönetimindeki bölünme nedeniyle henüz bu adımlara hazır değil. Ülkede iki parlamento birden faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri, demokratik seçimler sonucu oluşturulan ve Tobruk’ta üslenen, ikincisi ise başkent Trablus’ta İslamcıların oluşturduğu meclis.
BM’nin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizin, çözüm için temel engel olduğundan emin. Leon, “Korkunç terörist saldırıları, bir kez daha bölge, Libya ve halkı üzerinde oluşan tehdidin yükünü göstermekte. Sadece tüm tarafların acil siyasi uzlaşıya varması hem siyasi, hem de silahlı çatışmaya son verir.” yorumunda bulundu. Özel Temsilci, şu anda, ülkede ikili iktidara son verecek ulusal birlik hükümetinin oluşturulmasına yardımcı olmaya çalışıyor.
Siyasetçiler, müzakereler yürütüp krizden çıkış yollarını belirlerken, IŞİD militanları ilerleyişini sürdürüyor. Libya Ulusal Petrol Şirketi, bölgede IŞİD aktivitesinin artması üzerine, dün 11 petrol yatağında olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Olağanüstü hal ilanı, şirketin daha önce imzalanan anlaşmalara göre petrol sağlama yükümlülüklerini yerine getireceğini garanti edemeyeceği anlamına geliyor. Radikal İslamcılar, Libya’da iki petrol yatağının bulunduğu Mabruk ile El-Bahi’yi kontrol altına almış durumda.