CHP: ÇÖZÜMÜN ADRESİ TBMM'DİR
Altay, öne sürülen 10 maddelik şartın tamamının kabul edilmesi diye bir şey olmadığını belirterek, "Bu talepler oturulup konuşulur elbette Türkiye'de Kürt sorunu vardır ve çözülmelidir. 30 yıldır akan kan durmalıdır."
MHP: BU VATANA İHANET BELGESİ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümet ile HDP heyetinin birlikte yaptığı ortak açıklamaya tepki gösterdi. "Bu vatana ihanet belgesidir" diyen Vural şöyle konuştu: "Silah bırakma değil PKK 'ya teslimiyet anlaşmasıdır. Yapılan açıklamada utanmadan vatan, millet, cumhuriyet tanımlarının yeniden yapılacağı söyleniyor. Bu ihanetin belgesidir. Bunun arkasında yatan PKK'nin silahla yapamadığını AKP silah bırakma kılıfıyla millete hazmettirmeye çalışmaktadır. Kiminle imzalanmıştır? İmzayı atan Erdoğan ile Öcalan mıdır?"
YETKİN: 28 ŞUBAT ARTIK DAHA ÇOK BU AÇIKLAMA İLE ANILACAK
Bugün HDP heyeti ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın İstanbul'da yaptığı tarihi açıklama ve Öcalan'ın PKK'ya 'silahı bırak' çağrısı ne anlama geliyor? Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, hürriyet.com.tr için tarihi açıklamanın şifrelerini yazdı. İşte Murat Yetkin'in yazısından öne çıkanlar:
On maddelik açıklamanın bir kaç maddesinin Anayasa değişikliği gerektirmesi, son maddesinin yeni Anayasa talep etmesi sürecin hemen sonuçlanmayacağının belki 7 Haziran sonrası bir Anayasa çalışmasının ve belki AK Parti-HDP işbirliğinin öngörülebileceğine işaret ediyor. O aşamaya geçmek Abdullah Öcalan'ın PKK Kongresi çağrısını beklemek olduğu anlaşılıyor; PKK'nın Kongre çağrısının hükümet ve AK Parti temsilcileriyle birlikte yapılmış olmasını da önemli bir ayrıntı olarak kaydetmek gerekiyor.
Ancak Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarından Meclis'te tartışılan İç Güvenlik Paketi'nin, en azından özgürlükleri kısıtlayıcı maddelerinin hükümetçe geri çekilmesinin gözleneceği, bunun PKK Kongre kararını da etkileyebileceği anlaşılıyor. Son olarak Kürt sorununa çözüm adına bu önemli açıklama 28 Şubat tarihinde yapıldı. 28 Şubat artık sadece 1997'de yapılan askerin hükümete müdahalesi toplantısıyla değil, belki daha çok bu açıklama ile anılacak; tabii Türkiye'ye iç barış ve daha geniş demokrasi getirecek adımların atılması şartıyla."
ELÇİ: HEMEN BEKLENTİYE GİRMEMEK LAZIM
"Öcalan'ın 2013 Newroz'unda kamuoyuna açıklanan çağrısının temel iki unsuru vardı. Silahların tümüyle devreden çıkarılması ve Kürt meselesinin Türkiye'de çözümünde demokratik siyasetin esas alınmasıydı. Bildiğimiz gibi yaşanan bir takım gelişmelerle bu iki yıl içerisinde bu çağrı yaşama geçmedi. Hükümet de zaten öteden beri barış ve çözüm sürecinin temel stratejisinin esas hedefinin silahsızlanma olarak ifade ediyor. Şimdi bu çağrıyla birlikte bu hedefe önemli ölçüde yaklaşıldığı anlaşılıyor. Dolayısıyla hemen silahlar devreden çıkacak biçimde bir beklentiye girmemekle birlikte, PKK'nın yetkili organlarını toplayıp bu çağrıyı tartışacağı anlaşılıyor. Muhtemelen bu 10 maddelik listesinin somut bir şekilde yaşama geçmesine paralel şekilde, PKK'nın de kongresinde böyle bir iradeyi deklere edeceği anlaşılıyor. Bunu da Kürt meselesinin Türkiye'de barışçıl ve demokratik yollarla çözümünü kolaylaştırdığını. Böyle bir hedefe yaklaşıldığını düşünüyorum."