Toplantıya HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı.
Görüşmede İçişleri Bakanı Efkan Ala da yer aldı.
HDP heyeti adına konuşan Önder “Sürece dinamik bir yaklaşım gereklidir. Diyalog süreci resmi ve ciddi bir aşamaya gelmiştir. PKK'yı bahar aylarında silah bırakma için olağanüstü kongreyi toplamaya çağrıyoruz" açıklamasını yaptı.
'BARIŞA HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA YAKINIZ'
Önder şunları söyledi: "Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz."
'BU DAVET, TARİHİ BİR NİYET BEYANIDIR'
Önder şunları söyledi: “Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.”
10 MADDE
Önder, hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışın temel omurgasını teşkil edecek olgusal başlıkları ise şöyle sıraladı:
1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği,
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,
3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri,
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,
5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,
6. Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması,
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,
9. Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.
‘SİLAHLARIN DEVRE DIŞI KALMASI DEMOKRATİK GELİŞİME HIZ KATACAKTIR’
Akdoğan ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu'nda, gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade edip Akdoğan, "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır. Süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Çözüm sürecinde, samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımızı biliyoruz" açıklamasını yaptı.
'DEMOKRASİLERDE HALKIN DESTEĞİNİ ALAN DÜŞÜNCELER DEĞER KAZANIR'
Akdoğan şunları söyledi: "Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz."
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, temel sorunlarını geride bırakan Türkiye'nin, bölgesel ve küresel bir güç haline geleceğini belirterek, çözüm sürecinin zor, meşakkatli, "akşamdan sabaha" bitmeyecek bir süreç olduğunu bildiklerini vurguladı.