Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştü. Meclis'teki AK Parti Grup Başkanlığı'nda gerçekleşen görüşmede AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da hazır bulundu. Başbakan Yardımcısı Akdoğan, görüşmenin ardından gazetecilerin, "İç Güvenlik Paketi haftaya gelecek mi?" sorusu üzerine, "İç Güvenlik Paketi gelecek" dedi.
Sırrı Süreyya Önder ise görüşmenin ardından gazetecilerin soruları üzerine, çözüm süreci ve İç Güvenlik Paketi ile ilgili görüşlerini Akdoğan ve Ünal ile paylaştığını belirtti. Önder, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Çözüm süreci görüşmelerini yürüten heyet, son olarak dün Akdoğan ile bir araya gelmişti. Öcalan görüşmesi sonrasında hükümet yetkilileri ile buluşan HDP heyetinin gündem maddesi ise çözüm sürecinde artık somut olarak belli bir aşamaya geçilmesi beklentisi oldu.
"AÇIKLAMA EN KISA SÜREDE YAPILIR"
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, DTK binasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'ndan gelen bir grup milletvekiliyle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İmralı'dan önce Kandil ziyareti yapmak istediklerini anlatan Dicle, "Çünkü son İmralı ziyaretinden sonra Kandil'e gitmemiştik. Muhtemelen yarın ya da ertesi gün Kandil'e gideceğiz" dedi.
Kandil'in ardından heyetin hükümetle bir görüşme gerçekleştireceğini kaydeden Dicle, şöyle konuştu: "Ondan sonra alınan kararla ortak açıklama yapacağız. Bu nedenle detaylar hakkında hiç bir şey diyemeyiz. Bu konu daha öncede deklare edildiği için ona uyacağız. Görüşmelerin ardından umarım en kısa zamanda ortak açıklama yapılır."
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın müzakereye ilişkin açıklamasının düzeltildiğine dair soru üzerine, sadece belirtilen 2 haftalık zaman konusunda bir düzeltmenin olduğunu kaydeden Dicle, "Bunun haricinde bir düzeltme olmadı. Biz siyasetçiler her zaman umudu büyütmek zorundayız. En küçük umut verici bir durumu gördüğümüzde onu büyütmeye çalışırız. Heyetimizin görevi odur. Dikkat ederseniz her zaman olumlu tarafından değerlendirme yapıyoruz" ifadesini kullandı.
"SEÇİMLERDEN ÖNCE KARARA VARMAK İSTİYORUZ"
Dicle, "çözüm sürecinin ne aşamaya geldiği" sorusunu da "Bütün gayretimiz seçimlerden önce bir kararlaşmaya vararak bütün dünyaya deklare etmektir" diye yanıtladı.
Dicle, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Süreç bu amaç etrafında yürüyor. Hükümetinde 'bu sorunda seçimlerden önce bir kararlaştırmaya varmak ve sorunda önemli merhale katetmeye çalışıyoruz' diye deklarasyonları oluyor. Bu sorunun çözülmesi için önce demokratik bir anayasa hazırlanmalıdır. Demokratik anayasaya ilişkin mecliste henüz uygun bir ortam oluşmadı. Onun için Kürt sorunun çözümünü aşamalar dizisi olarak görmek lazım. Şu an çözüm yolunda taraflar masada ve görüşmeler devam ediyor. 200 yıllık bir sorunun çözümünün çok basit olduğunu hiç kimse düşünmesin. Şu an ancak şu kadar açıklama yapabiliyoruz."
Çözüm müzakeresinde bazen görüşmelerde zorluk yaşadıklarını anlatan Dicle, siyasetçi ve diplomatların görevinin o zorlukları görüşmeler yoluyla aşmak olduğunu ifade etti.
DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğinde çözüm sürecine ilişkin bir mesajın açıklanmasına yönelik bir çabanın olduğunu sözlerine ekleyerek, "Ama yetişir mi yetişmez mi onu bilemiyorum. Görüşmelerin seyrine bağlıdır" diye konuştu.