Rus devlet doğalgaz şirketi Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın görüşmelerinin ardından bir açıklama yayınlayan Gazprom, şirketin yeni projesi olan 'Türk Akımı'yla ilgili yeni detayları duyurdu. Açıklamada, 'Türk Akımı'nın denizden geçecek bölümünü Gazprom'un yalnız başına inşa edeceği, karaya inşa edilecek gaz transfer sistemlerinin ise Türkiye'yle ortak olarak yapılacağı belirtildi.
Proje için Türkiye'deki yetkili şirketin Botaş olacağı bildirilirken, şirketlerin projede sahip olacağı hisselerin sonraki görüşmelerde belirleneceği söylendi. Açıklamaya göre Gazprom ve Botaş, projenin önemli aşamalarıyla ilgili zaman çizelgesinin taslak halini bir hafta içinde hazırlayacak.
Gazprom'dan yapılan açıklamada, Miller ve Taner'in görüşmesi sırasında, 'Türk Akımı'nın teknik ve ekonomik yanlarıyla ilgili ilk sonuçların ele alındığı ve boru hattının izleyeceği güzergah konusunda karara varıldığı da söylendi.
Açıklamaya göre Gazprom, yeni doğalgaz boru hattının denizden geçecek bölümüyle ilgili projelendirme ve fizibilite çalışmalarına başlamak için 28 Ocak'ta resmi bir yazıyla Türkiye'den izin isteyecek.
Açıklamada ayrıca, 'Türk Akımı'nın inşasını öngören hükümetlerarası anlaşmanın 2015 yılının ikinci çeyreğinde imzalanmasının planlandığı belirtildi.
Gazprom'dan yapılan açıklamada yeni boru hattından Türkiye'ye ilk gazın 2016 yılında verileceği, hattın ilk ayağının 15,75 milyar metreküp kapasiteli olacağı ve bu gazın bütünüyle Türkiye pazarına yönlendirileceği de söylendi.
'TÜRK AKIMI' NEDEN ÖNEMLİ?
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, daha önce yaptığı bir açıklamada, Avrupa'ya şu anda Ukrayna'dan transit yoluyla ulaştırılan 63 milyar metreküp gazın, ileride 'Türk Akımı'na yönlendireceğini söylemişti. Gazprom, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden ulaştırdığı gazı, ülkeyi devre dışı bırakarak Güney Akım boru hattıyla ulaştırmayı planlıyordu. Ancak şirket, Bulgaristan'ın proje için gerekli izinleri vermemesi nedeniyle planlarını durdurdu ve bu proje yerine gazın Avrupa'ya Türkiye-Yunanistan sınırından ulaşmasını sağlayacak 'Türk Akımı' projesini gündeme getirdi.