Onlara göre BM, Ankara’nın adanın münhasır ekonomik bölgesindeki faaliyetlerini görmezden geliyor. Yetkililer, müzakerelerin durdurulmasının asıl sebebini bu olduğunu savunuyor.
Taraflar arasında birbirine karşı itirazların arttığı koşullarda Kıbrıs müzakerelerinin yakın gelecekte yeniden başlanması söz konusu görünmüyor. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de böyle düşünmekte.
Bu durumda Kıbrıs müzakerelerinin genel olarak perspektifleri neler? Doğu Akdeniz bögesinde bulunan enerji kaynakları Kıbrıs müzakereleri bakımından süreci olumsuz etkileyen bir faktör olarak mı karşımıza çıkıyor?
Sputnik özel haber muhabiri Amur Gadjiev’e konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Görüşmeler yapılmalıdır”, diyorsunuz. Ama BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye göre, Kıbrıs müzakerelerinin yakın zamanda yeniden başlanması ve iki toplumun liderlerinin görüşmesi söz konusu olamamakta. Bunun nedeni ise, tarafların, Kıbrıs’ın kıta sahanlığında bulunan petrol ve gaz kaynakları üzerinde anlaşamaması.
Kıbrıs müzakereleri bağlamında yeni enerji yataklarının rolü ve görüşmelerin yaklaşık başlama tarihi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu durgunluk ne zamana kadar devam edecek?
Hidrokarbon konusu Kıbrıs görüşmelerinde yeni bir sayfa açmış, görüşmelerde yeni bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır. Kıbrıs Türk tarafının şu andaki lideri sayın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu zaten çözümü desteklemeyen bir lider. Ve sayın Anastasiadis’in masadan ayrılmasını en çok isteyendi. Görüşmelerin kesilmiş olması en çok Derviş Eroğlu’nu mutlu etmişti. Biliyorsunuz, Kuzey Kıbrıs’ta 19 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Ve 19 Nisan’a kadar artık bir görüşmenin olması söz konusu değildir. Kuzey’de yapılacak seçimlerde oluşacak yeni siyasi tabloya göre, ancak görüşme sürecinin ne olacağı belirlenmiş olacak diye düşünüyorum.