Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, son dakika deprem duyurusuyla Malatya Doğanşehir'de 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem çevre illerden de hissedilirken olumsuz bir durum tespit edilmedi.
Ancak Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin Malatya Fayı'na stres yüklendiğini söyleyerek önemli bir uyarıda bulundu. Malatya Fayı'nın yavaş bir fay olduğunu söyleyen Görür, söz konusu fayın yetirince bilinmediğini belirtti. Görür, "Büyük deprem üretme potansiyeli var" uyarısında bulundu. Deprem uzmanının açıklaması şöyle:
Gövdeli-Doğanşehir/Malatya’da 4.9 deprem; Çardak ile Malatya faylarının kesim bölgesinde ve Malatya Fay Zonu'na daha yakın, Malatya Fayı yavaş bir fay. Yeterince bilinmiyor ve çalışılıyor. Büyük deprem üretme potansiyeli var. Maraş depremlerinden etkilenip stres yüklendiği kesin.
Rize'de fay hattı var mı? Naci Görür'den açıklama
Malatya'daki depremin ardından Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda dördüncü seviye deprem bölgesi olan Rize, 4.7 ile sallandı. Rize'de pek fazla deprem olmaması nedeniyle vatandaşlar panik yaşadı. "Rize'de fay hattı var mı" sorusu deprem sonrası gündeme geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Malatya depremi sonrası Rize'yle ilgili yaptığı açıklamada, "Bölgede fay gözükmüyor" dedi.
Görür sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:
"Çamlıhemşin-Şenköy/Rize’de 4.8 deprem. Bölgede fay gözükmüyor. Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum."
Malatya Fayı'yla ilgili neler biliniyor?
Malatya fayı son olarak 2024 yılı başlarında ayrıntılı incelendi. Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın büyüklüğüne dikkat çekerek, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor." açıklamasını yapmıştı. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor." demişti.