Ukrayna krizi

Lavrov: ABD füzeleriyle Rusya'nın vurulmasından söz edilmesi çaresizlikten

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Kiev’e gönderdiği silahlarla Rusya’nın vurulmasına dair Batı’da gündeme gelen tartışmaların çaresizliği yansıttığını söyledi.
Sitede oku
Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Lavrov, gazeteci Pavel Zarubin ile yaptığı söyleşide, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çağrılarıyla daha ciddi bir hal alan ‘Batı’dan Kiev’e gönderilen ABD yapımı silahlarla Rusya topraklarını vurma’ fikrinin bir anlamda çaresizlik ve umutsuzluğu yansıttığını vurgularken, “Uluslararası hukuka uygun ve düşmanlıklar sırasında uygulanan dürüst araçlarla hedeflerine ulaşamayacaklarının farkına varıldığını gösteriyor. Acı çekiyor gibi görünüyorlar” diye konuştu.
Lavrov, ABD'nin Rusya'nın güçlenmesini engellemeyi ve onu çevrelemeyi hedeflediğini anımsatırken, ABD'li politikacıların Rusya'nın dekolonize edilmesinden ya da parçalanmasından bahsettiğini dile getirdiği demecini şu şekilde sonlandırdı:
Buna müsaade etmeyeceğimizi ve Ukrayna'nın güvenliğimize doğrudan bir tehdit olarak, tarihi Rus topraklarında Rus olan her şeyi yok etmek için bir araç olarak kullanılmasına izin vermeyeceğimizi gösterdiğimizde, bu tür kararlar almaya başladılar.

Stoltenberg: Ukrayna Batı silahlarını Rusya’daki hedeflere karşı kullanabilmeli

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner liderliğindeki bir grup Kongre üyesi, yakın zamanda Savunma Bakanı Lloyd Austin’e, Ukrayna'ya ABD yapımı füzelerle Rusya topraklarındaki hedeflere yönelik saldırı düzenlemesine izin verme çağrısında bulunurken, bu hararetli tartışmalara katılan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Economist dergisine verdiği demeçte Ukrayna'nın Batı silahlarını Rusya'daki hedeflere karşı kullanmasının önündeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söylemişti.
Stoltenberg, “Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırıp kaldırmamaları gerektiğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu sıralar, sınıra yakın Harkov'da çok fazla çatışma yaşanırken, Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle kendini savunması zor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Stoltenberg’in sözlerine hızlı tepki veren İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, Kiev'e sağlanan askeri teçhizatın yalnızca ülke içinde kullanılması gerektiğini dile getirmişti.
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Kırım’ı temsil eden milletvekili Şeremet, Sputnik'e demecinde NATO Genel Sekreteri’nin Batı silahlarının Rusya’daki hedeflere karşı kullanılmasına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması çağrısına ilişkin yorumunda Stoltenberg’in Avrupa’yı barut fıçısına çevirmek için her şeyi yaptığını ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Telegram kanalından bir açıklama yaparak, NATO Genel Sekreteri’nin Ukrayna’nın Rusya topraklarına Batı silahlarıyla yapılacak saldırılara yönelik kısıtlamaları kaldırma çağrısının İsviçre’de hazırlıkları yapılan Ukrayna konulu ‘barış konferansına’ katılmayı planlayanlar için bir sinyal olması gerektiğini belirtti.
Zaharova, “Stoltenberg, NATO ülkelerine Kiev rejiminin Rusya genelindeki hedeflere yönelik saldırıları ile ilgili kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulundu. İsviçre’deki sözde ‘barış konferansına’ davet edilen herkesin bunu bilmesi yararlı olur” ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda, başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Avrupalı siyasetçiler tarafından Ukrayna'ya asker gönderilmesi senaryosu sıkça dile getiriliyor.
Bir süre önce, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Reuters'a verdiği röportajda "Ukrayna'nın, Rus topraklarındaki hedeflere İngiliz silahlarıyla saldırma hakkına sahip olduğuğunu ifade etmişti.
Ukrayna krizi
Harkov telaşı: 'Blinken, Rusya topraklarının ABD yapımı silahlarla vurulması için lobi yapıyor'
Yorum yaz