TÜRKİYE

ABD'nin Türk bakanlara yaptırımı Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri nasıl etkiler?

Rus uzmanlar, iki Türk bakana yaptırım uygulayan ABD’nin bir NATO müttefikine açık bir şekilde karşı geldiğini, bu adımın iki devlet arasındaki en önemli diplomatik çatışmalardan birine neden olabileceğini belirtti.
Sitede oku

Beyaz Saray'ın ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu nedeniyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptırım kararını değerlendiren Rus siyaset uzmanları, ABD'nin bu adımının Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

‘DURUM ÇIKMAZA GİRDİ'

Markov: ABD'nin Türk bakanlara yaptırım uygulaması, Türkiye'ye yönelik benzeri görülmemiş bir saygısızlık
Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası Ekonomi ve İlişkiler Enstitüsü'nden Viktor Nadein-Rayevskiy, iki ülke arasındaki çatışmanın çok ciddi olduğuna dikkat çekti. Rayevskiy, "Durum çıkmaza girdi ve böyle bir durumda ancak Rahip Brunson'un üzüntüsü paylaşılabilir. Türkiye rahibi teslim etmeyi planlamıyor, fakat Amerikalılar da bu durumu kabullenecek gibi değil. Karşılıklı atışmaların ne kadar ileriye gideceğini söylemek zor, ancak tarafların, aralarındaki ilişkileri ciddi bir şekilde koparacaklarını zannetmiyorum" diye konuştu.

‘YAPTIRIM NATO'NUN ÖNEMLİ BİR ÜYESİNE UYGULANDI'

Rus vekil: ABD, kendi çıkarlarıyla örtüşmeyen her ülkeye yaptırım uygulamaya hazır
Türkoloji uzmanı Yevgeniy Bahrevskiy, yaptırımların hükümet üyelerine uygulandığını ve bu adımın durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Russia Today'e (RT) konuşan Bahrevskiy, "Washington ve Ankara arasındaki ilişkiler kötüye gidiyor. ABD (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'a baskı yapmaya başladı. Ancak rahip, Gülen'le sıkı işbirliği yapmakla suçlanıyor ve Erdoğan için, önceden duyurulmuş olan yaklaşımdan vazgeçerek birden Amerikalılarla dama oyununa girişmek çok zor olacak" ifadelerini kullandı.

Rusya Bilimler Akademisi Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi'nden öğretim üyesi Boris Dolgov da Bahrevskiy'ye benzer bir görüş ortaya koydu. Dolgov, RT'ye verdiği mülakatta kısa zamanda ‘sert bir tepkinin' beklenebileceğini, bunun yanında iki ülke arasındaki çatışmanın en önemli tarafının, yaptırımların NATO üyesi olan bir ülkeye uygulanması olduğuna dikkat çekti.

Dolgov, "ABD bu yaptırımları NATO'nun üyesi, hem de oldukça önemli üyesi olan bir ülkeye uyguladı. Bu durum, ABD'nin müttefiklerine karşı da bu şekilde hareket etme niyetinde olduklarını gösteriyor" diye konuştu.

‘İLİŞKİLERİ KOPARMASA DA BOZULMASINA YOL AÇACAK'

ABD'nin yaptırım kararı iktidar ile muhalefeti birleştirdi: Kınıyoruz, kabul edilemez
Türk bakanlara yaptırım getiren Washington'un, politikalarına karşı çıkılmasına tahammül etmeyeceğini ortaya koyan dünya arenasındaki tutumunu teyit etmek adına Türkiye ile ikili ilişkileri feda ettiğini belirten Dolgov, sözlerine şöyle devam etti:

"Yaptırımların Türk-Amerikan ilişkilerinin kötüleşmesine yol açacağı açıkça ortada. Ancak Washington muhtemelen devlet çalışanlarının bir ABD vatandaşına karşı sergilediği bu tutumun bu şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. Muhtemelen Washington yönetiminin de, ABD'nin kendi politikalarına ve vatandaşlarına herhangi bir şekilde karşı çıkılmasına tahammül etmeyeceğini göstermek gibi kendi motifleri olabilir. Fakat bu, tarafların arasındaki ilişkileri koparmasa da bozulmasına yol açacak."

ABD, Rahip Brunson davası nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulama kararı aldığını açıklamış, yaptırımlar kapsamında iki bakanın ABD'deki mal varlıkları ve mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirleri dondurulmuş ve ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir iş ve işlem yapması yasaklanmıştı.

Ankara yaptırımları karşılıksız bırakmayacağını duyurmuştu. FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Brunson geçen hafta cezaevinden bırakılmış ve 12 Ekim'de yapılacak bir sonraki duruşmaya kadar ev hapsine alınmıştı.

Yorum yaz