https://anlatilaninotesi.com.tr/20251202/gunluk-gidalarda-kanser-riski-nedir-bu-kanserojen-maddeler-1101478457.html
Günlük gıdalarda kanser riski: Nedir bu kanserojen maddeler?
Günlük gıdalarda kanser riski: Nedir bu kanserojen maddeler?
Sputnik Türkiye
Yapılan araştırmada kızarmış, tütsülenmiş ve kavrulmuş gıdalara bulaşabilen kanserojen kimyasalların kolayca belirlenebilmesi ve halk sağlığının korunması adına yeni bir test geliştirildiği aktarıldı.
2025-12-02T13:54+0300
2025-12-02T13:54+0300
2025-12-02T13:54+0300
sağlik
seul ulusal üniversitesi
gıda
kanserojen
halk sağlığı
analiz
test
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/101860/93/1018609385_0:0:3076:1730_1920x0_80_0_0_a9844cf13ca3b3a904e1e2fee2eb174c.jpg
Seoul Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, günlük tükettiğimiz gıdalarda kanserle bağlantılı kimyasallar tespit etti. Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) olarak adlandırılan bu bileşenler, özellikle ızgara, tütsüleme, kızartma ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme yöntemleri sırasında gıdalara bulaşıyor.Araştırma ekibi, PAH'ları tespit etmek için geleneksel yöntemlerden daha hızlı ve etkili olan QuEChERS adlı yeni bir analiz yöntemi kullandı. Bu yöntem, gıdalardaki sekiz farklı PAH bileşenini hassas bir şekilde tespit etmeyi başardı. Araştırmada, gıda örneklerinde tespit limitlerinin 0.006 ila 0.035 µg/kg arasında değiştiği belirlendi. Geri kazanım oranlarının ise yüzde 86.3 ile 109.6 arasında olduğu tespit edildi.Halk sağlığı için önemli adımYeni yöntemin, gıda endüstrisinde daha etkili güvenlik denetimleri sağlayabileceği ve genel kalite kontrolünü iyileştirebileceği belirtildi. Ayrıca operasyonel maliyetleri düşürerek ve laboratuvar testlerinde tehlikeli kimyasalların kullanımını azaltarak çevresel fayda sağlayabileceği vurgulandı.Profesör Lee, "Araştırmamız, güvenli gıda sağlayarak halk sağlığını iyileştirebilir" açıklamasını yaptı.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20251202/bakanlik-sahte-bal-uretenleri-ifsa-etti-daha-once-de-yakalanmislardi-1101477978.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/101860/93/1018609385_173:0:2904:2048_1920x0_80_0_0_c21d936166bcd4351caccb34d0cb5b0d.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kanserojen, gıda, kimyasal, araştırma, analiz, test, halk sağlığı, gıda sağlığı
kanserojen, gıda, kimyasal, araştırma, analiz, test, halk sağlığı, gıda sağlığı
Günlük gıdalarda kanser riski: Nedir bu kanserojen maddeler?
Yeni bir araştırma, meyve ve sebzeler dahil günlük tüketilen gıdalarda kanserle bağlantılı tehlikeli bileşenler tespit etti. PAH adı verilen bu kimyasallar, ızgara, tütsüleme ve kızartma gibi pişirme yöntemleriyle gıdalara bulaşabiliyor.
Seoul Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, günlük tükettiğimiz gıdalarda kanserle bağlantılı kimyasallar tespit etti. Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) olarak adlandırılan bu bileşenler, özellikle ızgara, tütsüleme, kızartma ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme yöntemleri sırasında gıdalara bulaşıyor.
Araştırma ekibi, PAH'ları tespit etmek için geleneksel yöntemlerden daha hızlı ve etkili olan QuEChERS adlı yeni bir analiz yöntemi kullandı. Bu yöntem, gıdalardaki sekiz farklı PAH bileşenini hassas bir şekilde tespit etmeyi başardı.
Araştırmada, gıda örneklerinde tespit limitlerinin 0.006 ila 0.035 µg/kg arasında değiştiği belirlendi. Geri kazanım oranlarının ise yüzde 86.3 ile 109.6 arasında olduğu tespit edildi.
Halk sağlığı için önemli adım
Yeni yöntemin, gıda endüstrisinde daha etkili güvenlik denetimleri sağlayabileceği ve genel kalite kontrolünü iyileştirebileceği belirtildi. Ayrıca operasyonel maliyetleri düşürerek ve laboratuvar testlerinde tehlikeli kimyasalların kullanımını azaltarak çevresel fayda sağlayabileceği vurgulandı.
Profesör Lee, "Araştırmamız, güvenli gıda sağlayarak halk sağlığını iyileştirebilir" açıklamasını yaptı.