00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
MÜZİĞİN EFSANELERİ
12:10
15 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:31
13 dk
HABERLER
13:00
6 dk
HABERLER
14:00
6 dk
HABERLER
15:00
6 dk
HABERLER
16:00
5 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
16:05
54 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
8 dk
GÜNDEM ÖZEL
18:08
153 dk
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
7 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:06
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
14 dk
HABERLER
12:00
6 dk
90 SANİYE
13:28
2 dk
HABERLER
15:00
6 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
6 dk
HABERLER
18:00
10 dk
HABERLER
19:00
8 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:10
80 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Bilim insanları duyurdu: Yiyeceklerin tatları dijital veriye dönüştürüldü

© Fotoğraf : Bu fotoğraf yapay zeka ile oluşturulmuşturSebze ve meyve
Sebze ve meyve - Sputnik Türkiye, 1920, 02.03.2025
Abone ol
Ohio State Üniversitesi'nden araştırmacılar, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştüren yeni bir sistem geliştirdi. Sistemin 5 temel tada karşılık gelen kimyasallar kullanarak tatları taklit ederken sanal gerçeklik gibi teknolojilere entegre edilebileceği belirtildi.
Bilim insanları yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştüren bir sistem geliştirdi.
Ohio State Üniversitesi tarafından geliştirilen 'e-Taste' adı verilen yenilikçi sistemin tat alma deneyimini dijital hale getirdiği ve yiyeceklerin tatlarını sanal ortamda da taklit edebilme potansiyeli taşıdığı ifade edildi. Sistemin temel 5 tat türünü (tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami) dijital verilere dönüştürmek için özel sensörler ve kimyasallar kullandığı açıklandı.
Sistemin işleyişinin yiyeceklerin tatlarının sensörler aracılığıyla dijital verilere dönüştürülmesiyle başlarken dilin belirli bölgelerine kimyasallar aktararak tat alma hissini taklit ettiği belirtildi. Araştırmacılar, bir deneyde 10 kişilik bir gruba sistem tarafından üretilen farklı ekşilikteki tatları denedi. Testin sonucunda, sistemin tatları taklit etme doğruluğu yüzde 70 olarak belirlendi. Başka bir deneyde ise daha karmaşık tatlar (limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve, balık çorbası gibi) kullanıldı ve bu sefer doğruluk oranının yüzde 87’ye kadar yükseldiği ifade edildi.
Sanal ortamda tat alma deneyimi sunma potansiyeli sunan sistemin VR gözlüklerde kullanılabileceği açıklandı. Ayrıca, teknolojinin biyomedikal araştırmalarda, çevrim içi alışverişte, kilo kontrolünde, fiziksel rehabilitasyon süreçlerinde ve uzaktan eğitimde de kullanılabileceği belirtildi. Ancak, sistemde baharatlı ve yağlı tatların tam olarak taklit edilemediği, ayrıca tat alma deneyimini etkileyen koku gibi faktörlerin sistem tarafından henüz dahil edilemediği ifade edildi.
Yapay Zeka, Bilim İnsanlarının Çözemediği Süper Bakteri Sorununu 48 Saatte Aştı - Sputnik Türkiye, 1920, 01.03.2025
YAŞAM
Yapay zeka, bilim insanlarının 10 yıldır çözemediği 'süper bakteri' sorununu 48 saatte çözümledi
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала