Lihaçev’ın bu açıklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz ağustos ayında verdiği nükleer projelerinin hızlandırılması talimatına uyuyor.
Akkuyu Nükleer A.Ş. basın servisi, Sputnik'e açıklamasında “Yapımı hızlandırmak, Türk tarafının tüm seviyelerde sağladığı destek sayesinde mümkün oldu. Ayrıca proje katılımcıları arasındaki işbirliği ve birinci ünitenin yapımı sırasında elde edilen deneyim de yardımcı oldu. İlk ünite yapımı sırasında proje ekibi, evraklarda aranan gereksinimleri ve dokümanları teslim etme kurallarını büyük bir titizlikle incelemişti” açıklamasını yaptı.
İkinci ünite için verilen iznin de önemli bir adım olduğu belirtilen açıklamada, “Şimdi bu sahada tam kapsamlı çalışmalara geçebiliriz. Bir sonraki aşama, üçüncü ünite için izin almak olacak. Gereken evraklar 28 Mart 2019 tarihinde teslim edilmişti” ifadeleri yer aldı.
‘AKKUYU, CUMHURİYET’İN 100. YILINA YETİŞTİRİLECEK’
Hükümetler arası anlaşmada, ilk ünite için belirlenen sürenin, gereken tüm izin ve lisanslar alındıktan sonra 7 yıl olduğunu hatırlatan açıklama şöyle sürdürüldü:
"Yani ilk ünitenin açılışı 2025’te yapılmalıydı. Diğer üç ünite de birer yıl arayla ilk üniteyi takip etmeli. Yine de Türk tarafının isteği üzerine proje süreleri yeniden gözden geçirildi ve ilk ünite 2023’te açılacak, yani Cumhuriyet’in 100. yılına yetiştirilecek. Bu, Rosatom’un uzmanlığı ile Türk tarafının desteğinin birleşmesi sayesinde mümkün oldu."
"Eğer Türk tarafı böyle bir talepte bulunursa Rosatom, Akkuyu yapımında elde edilen dahil elindeki deneyimini Türkiye’yle paylaşmaya hazır. Tüm bunlar sonraki projeleri mümkün olduğunca optimize eder ve çeşitlendirir. Halihazırda Rosatom, 12 ülkede 36 ünite inşa ediyor. Proje yönetimi ve finansmanla ilgili çözümleri sunabiliriz. Ayrıca Yap-Sahip Ol-İşlet (Build-Own-Operate) veya Mühendislik-Tedarik-İnşaatı (Engineering Procurement Construction) uygulama modelleri temelinde projeler sunabiliriz."