ABD'nin NATO'dan ayrılmasına set çekmeye yönelik yasa tasarısında, bu amaç uğruna federal devlet fonlarından tek kuruş harcanamayacağı belirtildi.
NATO'ya ve 'hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' mesajı veren 'bir üyeye yapılan saldırının hepsine yönelmiş kabul edileceğine' dair 5. maddeye desteği teyit eden yasa tasarısı, Karadağ’ın üyeliğe kabulünün yanısıra Trump'ın talep ettiği gibi üye ülkelerin 2024’e kadar GSMH'nin yüzde 2’sini savunmaya ayırması çağrısı da yaptı.
Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, "Bu tasarı Kongre'nin hala NATO'ya inandığını ve NATO'ya zarar verecek ya da ülkemizi tek taraflı olarak geri çekecek her türlü dar görüşlü çabayı engelleyeceğini açıkça ortaya koymuştur" değerlendirmesini yaptı.
"Ben ABD Başkanı'nı ciddiye alıyorum. İttifaktan hazzetmediğini ve terk etmeyi değerlendirme istekliliğini açıkça belli etti. Onu kontrol edebilecek tek güç Kongre."
Tasarının hazırlaycılarından olan Demokrat Parti Kaliforniya milletvekili Jimmy Panetta şu iddiaları dile getirdi:
"Karşılıklı birbirini savunma sözü sayesinde NATO askeri tarihteki en başarılı ittifaktır. Moskova asla bir NATO gücüyle savaşa girmek istemez. Üslerimizin üzerine bir de asla yalnız savaşmayacağımız garantisi var."
Senato'da Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler çoğunlukta.
Trump'ın son iki yılda Transatlantik çatlağı yaratması karşısında Almanya Başbakanı Angela Merkel Avrupa'nın güvenlik ve savunma konularında kendi başının çaresine bakması gerektiğine dair açıklamalar yaptı. Son olarak dün Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Ordusu'nun temelini oluşturmaya yönelik bir anlaşmaya imza attı.