İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 49. Dünya Ekonomik Forumu başladı. Davos toplantılarına Türkiye'den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılıyor.
Resesyon öngörmediklerini ancak 2018 son çeyrek ve 2019 ilk çeyrekte büyümenin bir miktar zayıf kalabileceğini belirten Albayrak, "Şu anda resesyon öngörmüyoruz. 2019 büyüme hedefleri ulaşılabilir. Bu yılın ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacak"ifadesini kullandı.
Albayrak, "BDDK finansal istikrarı korumak için gerekli önlemleri almaya hazır. Bankaları desteklemek gerekirse yeterli mali alanımız var. Halkbank konusunda yapıcı diyalog içindeyiz, yakın gelecekte olumlu sonuç bekliyoruz" diye konuştu.
'MART'TA NE YAPACAKLARINI BİLMİYORUM'
"Enflasyonu bu yıl yüzde 15 civarına indireceğiz" diyen Albayrak, sözlerine şöyle devam etti:
Albayrak, bir sonraki PPK kararında faiz indiriminin gündeme gelip gelmeyeceğiyle ilgili soruya, "Merkez Bankası işini yapıyor. Mart ayında ne yapacaklarını bilmiyorum. Ama bir şeyi biliyorum, ne yaparlarsa yapsın analitik bir titizlikle yapıyorlar" yanıtını verdi.
'ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI OLACAK'
Ekonomistlerin asgari ücret artışının enflasyona 1.5-2 puan etkisi olacağına dönük hesaplamalarına ve bunun enflasyonla mücadeleye ters düşüp düşmeyeceğine dönük bir soruya ise Albayrak şöyle yanıt verdi:
İkincisi, ekonominin durumu ile ilgili. Negatif bir çıktı açığımız var. Yani, toplam talep, toplam arzdan düşük. Asgari ücret artışı, bazı mal ve hizmetlerde artan talebe dönüşecektir. Bu kesin. Ancak, kapasite kullanımı göz önüne alındığında, ekonominin artan talebi karşılamak için ek mal ve hizmetler üretmek için yeterli alana sahip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki etkisi konusunda iyimserim. Etkisi oldukça hafif olacak.
'TÜRKİYE EKONOMİK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRDİ'
Bakan Albayrak, ayrıca Dünya Ekonomik Forumu'nda bir oturumda konuştu. Albayrak, şunları söyledi:
"Türkiye bulunduğu bölgedeki tek istikrarlı ülke. Bölgedeki sorunlara rağmen büyümeye devam ediyor. Türk Lirası'nda değer kaybı olmasına rağmen dolarla borçlanma olmaması nedeniyle ekonomiyi olumsuz etkilemedi. Başarılı bir borç stratejisi uygulandı. Türkiye ekonomik bağışıklık sistemini güçlendirdi."