Suriye'den çekilme denklemi; ABD, Türkiye, Rusya ve İran'ın pozisyonlarını Medya Günlüğü sitesinin yazarı analist Aydın Sezer ile konuştuk.
‘BEŞİR'İN ŞAM ZİYARETİ VE SURİYE'YE MÜDAHİL OLMA YOLUNDAKİ ARAPLAR…'
Aydın Sezer'e göre, Trump fikrini bir telefon görüşmesiyle değiştirebilecek kapasitede bir başkan olsa da Suriye'den çekilme kararına götüren süreçteki gelişmeler kararın arkasında ‘makro bir bakış' bulunduğu izlenimi veriyor. Bu bağlamda Trump yönetiminin Türkiye ile ilişkilerinde attığı son adımlarla Washington'ın bölgedeki sıkı müttefiki olan bazı Arap ülkeleri ile Arap Birliği'nin Suriye politikasındaki değişimleri ve Rusya'nın diplomatik girişimleri anımsatan Sezer, özellikle Sudan lideri Ömer el Beşir'in Şam ziyaretine dikkat çekti:
‘RUSYA ORTADOĞU'DA AYRIŞTIRICI, DIŞLAYICI DEĞİL, ABD'NİN AKSİNE ÇOK DAHA DENGELİ VE BÜTÜNLÜKLÜ POLİTİKA İZLİYOR '
Rusya'nın Ortadoğu'da ABD'den farklı olarak çok daha dengeli adımlar attığını düşünen Sezer, Körfez ülkelerinin Suriye'ye müdahil olmasının Rusya açısından sorun yaratmayacağını vurguladı. Sezer'e göre bundan sonra Arap Birliği'nin Suriye bağlamında Esad'ın desteklenmesinin de bulunduğu çok daha etkili rol oynayacağı bir süreç başlayacak ve son gelişmeler ABD-Rusya arasında mükemmel olmasa bile koordinasyonsuz düşünülemez:
‘AMERİKA'DA CİDDİ BİR GÜÇ SAVAŞI VAR'
Diğer yandan Rusya'nın ABD'nin Suriye'den geri çekilme kararına temkinli yaklaşımını doğal bulan Sezer, özellikle Amerika'nın iç siyasetinde kopan fırtınalara dikkat çekti. Çekilme kararını Trump'ın ‘güvenlik bürokrasisinin' onay vermemesi ve ekibinde yaşanan kopmalara atıf yapan Sezer, bu durumun kararın ‘uzlaşmanın ötesinde' alındığına işaret olmasından hareketle gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair kendisinde de ciddi şüpheler bulunduğunu söyledi:
‘TÜRKİYE AÇISINDAN REALİST DEĞERLENDİRME İHTİYACI'
Peki ‘ABD'nin yerini almayı uman' Türkiye bütün bu gelişmelerden nasıl etkilenecek? Suriye sahasında Ankara için ‘tuzaklar' var mı? Sezer hükümeti destekleyen medyada ve hatta ulusalcı cephede ABD'nin Suriye'den çekiliyor olmasının ‘emperyalizmin kovulması' olarak Türkiye'nin ‘başarı' hanesine yazıldığını anlatırken, ‘Türkiye Suriye'de nereye gidiyor, hangi görevler veriliyor, Türkiye'yi neler bekliyor' soruları üzerinden realist değerlendirme ihtiyacına şu sözlerle dikkat çekti:
‘ABD PATRİOT'LARI ANKARA'NIN ÖNÜNE ŞERHLE GETİRECEK'
Bu bağlamda Ankara'nın hem Rusya'dan S-400 alımı hem de ABD'den Patriot alımına yeşil ışık yakan tutumuna anımsatan Sezer, düğümün nasıl çözüleceğinin önemine vurgu yaptı. Sezer'e göre Türkiye'nin hem Patriot hem S-400 almayı istemesi ‘normal karşılanabilir' olsa da Washington meseleyi Ankara'nın önüne şerh eşliğinde getirecek:
‘ŞAM İLE UZLAŞMAK DAHİL ALTERNATİF SEÇENEKLER DEĞERLENDİRİLMELİ'
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Rusya ile ilişkilerini belirli bir seviyede tutarak ABD ile müttefiklik ilişkisini geliştirmeye çalışması politikasını izleyip görmek gerektiğini belirten Sezer, Suriye'de atılacak adımların öneminin altını çizdi. Sezer, Ankara'nın Suriye'de ‘giderek daha fazla batağa çekildiği' görüşünü de dile getirirken, Şam hükümetiyle uzlaşmak dahil alternatif seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.