Ayrıca satışın ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmasının anlaşmanın hayata geçeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Litovkin, Türkiye'nin S-400'ü artık satın aldığını hatırlatarak, "Amerikalılar inisiyatifi ele geçirmek istiyor. Ama Patriot yine de pek etkili değil. Bunun örneğini Suudi Arabistan'da gördük. Bu ülke bu sistemlere sahip ve Yemenli Husilerin fırlattığı eski Sovyet yapımı füzelerin tümünü vuramıyor" ifadelerini kullandı.
Litovkin, "Amerikalılar aslında çoktandır Ankara'ya kendi hava savunma sistemlerini satmak istiyordu ama fiyatta anlaşamıyorlardı. Türkiye pazarlık yapıyor, fiyatı düşürmeye çalışıyor, bu yüzden pahalı Patriot'ların sevkiyatı bu kadar uzadı" diye anlattı.
Rusya Stratejiler ve Teknolojiler Analiz Merkezi Direktör Yardımcısı Konstantin Makiyenko, ABD ile Türkiye arasındaki olası anlaşmayı, ABD'nin örneğin Suudi Arabistan'la yaptığı anlaşmayla kıyasla "pek önemli" olmadığını söyledi.
Makiyenko, RT'ye açıklamasında, "Beyaz Saray'ın kararı, mutlaka gerçek anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanacak diye bir şey yok. Daha önce buna benzer birçok karar imzaya ulaşmamıştı. Bu sadece ABD yasalarının böyle bir anlaşmayı yasaklamadığı anlamına geliyor" dedi.
Rus uzmanlar, Amerikan idaresinin bu girişiminin Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasını bir şekilde etkileyeceğini düşünmek için bir sebep olmadığı konusunda hemfikir.
S-400'ün Amerikan sistemi karşısında büyük üstünlüklere sahip olduğunu hatırlatan Makiyenko, "Türkiye'nin S-400 anlaşmasını gözden geçireceği ihtimali çok küçük. Öncelikle Ankara ithalatı çeşitlendirmeye ilgi duyuyor. Ama başka faktör de var: Amerikan hava savunma sistemlerini aldığınızda onların kontrolü elinizde olmuyor. Bu, S-400 lehine çok önemli bir argüman. Eğer ülke bağımsızlığını ve hava savunma sistemleri üzerindeki kontrolünü korumak istiyorsa sadece tek bir seçeneği kalıyor" dedi.