Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi, Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alması sebebiyle sık sık deprem ve yanardağ patlamaları ve bunların tetiklediği tsunamilerle boğuşuyor. Endonezya'yı cumartesi vuran tsunami en 281 ölü, 1016 yaralıya yol açtı, ayrıca 57 kişi de kayıp konumunda. Tsunaminin, Anak Krakatoa yanardağının patlamasıyla tetiklenen yeraltı toprak kaymalarının sonucu oluştuğu teyit edildi.
The eruption and seismicity of Mount Anak Krakatau over the past 3 months — the volcano erupts almost every day. Mount Anak Krakatau is still in the growth stage growing 4-6 meters per year https://t.co/NgMM722TMf
— Chandni Vatvani (@ChandniCNA) 24 Aralık 2018
DOLUNAY ETKİSİ
BNPB Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sunda Boğazı'ndaki tsunaminin önceden fark edilemediğini, çünkü depremle ilgili erken uyarı sisteminin 2012'den beri çalışmadığı gibi sualtı toprak kaymaları ve yanardağ patlamalarıyla ilgili erken uyarı sisteminin zaten hiç olmadığını söyledi. Dolunayın etkisiyle tsunami dalgalarının daha da yükseldiğini ve felaketin çapını büyüttüğünü kaydetti.
5) There was NO tsunami advance warning system on the night of 22/12/2018. The absence of this system had caused the failure to detect tsunami in advance. Signs on an impending tsunami were not monitored hence public had no time to evacuate https://t.co/dybtDfq66Q
— Chandni Vatvani (@ChandniCNA) 24 Aralık 2018
TÜM VOLKANLARIN YÜZDE 13'Ü ENDONEZYA'DA
Endonezya'da 127 yanardağ bulunduğunu, bunun dünyadaki tüm yanardağların yüzde 13'üne tekabül ettiğini aktaran Nugroho, bunların bir kısmının denizaltında bulunduğunu ya da çok küçük adalar şeklinde olduğunu, patladıklarında tsunamiye yol açtıklarını kaydetti.
ERKEN UYARI İÇİN SEFERBERLİK ÇAĞRISI
BNPB Sözcüsü, tüm doğal felaketleri kapsayacak şekilde erken uyarı sistemi kurmanın Endonezya'nın karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okuma olduğunu, bunu çözmek için tüm hükümet kurumları, akademik potansiyel ve beyin gücünün seferber olması gerektiğini söyledi.
4) Other natural disasters such as floods, landslides, volcanic eruptions, forest fires, dry weather and tornadoes also need advance warning systems. These will relay information to the public before disaster strikes https://t.co/1WKocMmoz0
— Chandni Vatvani (@ChandniCNA) 24 Aralık 2018
İLK KEZ 2008'DE KURULDU
'Ateş Çemberi' olarak adlandırılan deprem kuşağı, Pasifik Okyanusu'ndaki 40 bin kilometrelik alanı kapsıyor. Tüm depremlerin yaklaşık yüzde 90'ı, en büyük depremlerin ise yüzde 81'inin gerçekleştiği Pasifik Ateş Çemberi'nde yeryüzündeki aktif volkanların yaklaşık yüzde 75'i yer alıyor.
Nitekim Endonezya'da birkç gündür yeni tsunamiler olabileceği uyarıları yapılıyor.
Anak Krakatau crater spews ash on Sunday…video courtesy of @susiair pic.twitter.com/WYhGMIXXQl
— Chandni Vatvani (@ChandniCNA) 24 Aralık 2018