Endonezya'da, Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide saatler ilerledikçe ölü sayısı artıyor. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı'ndaki tsunamide, ölü sayısının 222'e yükseldiğini açıkladı.
At least 168 people are dead after a volcano erupted — triggering a tsunami in western #Indonesia.
— Metro Radio News (@MetroRadioNews) 23 декабря 2018 г.
Authorities say the wave swept beachfront homes and hotels away.
Rescue efforts have been hampered by a second tsunami alert. pic.twitter.com/rAXsaBPGnY
800'den fazla yaralı ve 30'u aşkın kişinin kayıp olduğu bilgisini paylaşan Nugroho, Pandenglang bölgesindeki Banten'in, tsunamiden en çok etkilenen yer olduğunu belirtirken, bölge genelinde 430 ev ve 9 otelin yanı sıra 10 teknenin zarar gördüğü bilgisine ulaştıklarını aktardı.
Indonesia hit by a #Tsunami. Death toll is at 168 and over 700 injured. My heart is with the Indonesians. #tsunami #Indonesia pic.twitter.com/25iBNHq8WF
— Ssenyonjo Umaru (@Ssenyonjoumaru) 23 декабря 2018 г.
Tsunaminin bir konser sırasında sahneyi ve kalabalığı sürüklediği anlara ait görüntüler felaketin boyutunu ortaya serdi. Konserde grubun menajeri ve bas gitaristinin yanı sıra seyircilerden de ölenler olduğu öğrenildi.
Endonezya Meteoroloji, İklim ve Jeofizik Kurumu (BMKG) de halka, boğaz etrafındaki kıyı şeridinde faaliyette bulunulmaması uyarısı yaptı.
# The #tsunami in the Sunda Strait was allegedly due to the #krakatau mountain avalanche last night pic.twitter.com/nwYlNw5YLk
— Syariefwae (@Syarief38194795) December 22, 2018
BMKG ayrıca, bölgedeki Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda dün gece meydana gelen volkanik patlama sonrası su altında oluşan toprak kaymasının tsunamiye neden olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
VIDEO reportedly from tsunami coming ashore in Indonesia pic.twitter.com/6oSRFcXYET
— LIVE Breaking News (@NewsBreaking) December 23, 2018
Tsunaminin etkilendiği bölgelerde geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları devam ederken, sahil şeridindeki birçok turistik alanın tsunamiden olumsuz etkilenmesi nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Data sementara dampak tsunami di Pantai di Kab Pandeglang, Serang dan Lampung Selatan hingga 23/12/2018 pukul 04.30 WIB: tercatat 20 orang meninggal dunia, 165 orang luka-luka, 2 orang hilang dan puluhan bangunan rusak. Data korban kemungkinan masih akan terus bertambah. pic.twitter.com/6f7buuoD5Y
— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) December 22, 2018
Anak Krakatau Yanardağı'ndaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında, bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.
28 Eylül'de Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide 2 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, 1500'e yakın kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı.
'Pasifik Ateş Çemberi' olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te 9.1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucunda bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.