'RSF'YE GÖRE 33 TUTUKLU GAZETECİ VAR'
"İktidar, dün de bugün de 'Cezaevinde tutuklu gazeteci yoktur. Gazeteci diye yansıtılanların tamamı, başta terör örgütü üyeliği ve başka suçlardan hükümlüdürler.' tutumunda. Cumhurbaşkanı, bazılarının tecavüz sanığı, bazılarının hırsızlık, bazılarının da bomba atma gibi suçlardan tutuklu olduklarını söylüyordu. Dün de, Ergenekon'dan içeride olanlara da aynısı söyleniyordu" diyerek sözlerine başlayan Saymaz, bazı kurumlar tarafından yayımlanan cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısını da eleştirerek, "150 gazetecinin tutuklu olduğu söyleniyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 33 tutuklu gazeteci olduğunu söylüyor" ifadelerini kullandı.
'BARANSU'NUN YAPTIĞI ÖRGÜTSEL FAALİYETTİ'
'GAZETECİ OLMAYANLARI DA GAZETECİ KABUL ETMEK, GAZETECİLİK YAPANLARIN İŞİNİ ZORLAŞTIRIYOR'
Tutuklu gazeteci sayısının abartılmasının gazetecilik yapanlara zarar verdiğini ifade eden Yavuz Oğhan, "Bir kavram kargaşası içinde yaşıyoruz. Sayılar yükseldikçe, muhalefeti tatmin etme oranı da yükseliyor gibi bir algı içindeyiz. Tablo daha da korkunçlaştırılıyor. Tablo zaten kendi başına iç açıcı değil. Ama bu tabloyu abartmak, sayıları yukarı çekmek, gazeteci olmayanları da gazeteci kabul etmek, Türkiye'de gazetecilik yapanların da işini zorlaştıran bir durum. Ayrıca gazetecilerin ifade ve yazma özgürlüğü konusundaki taleplerinin meşruluğunu zedeleyen bir durum" dedi. Oğhan ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne çağrı yaparak, gazetecilikten tutuklanan kişi sayısını tespit etmesini istedi.
'SÜTE SU KATMAK GİBİ'
"FETÖ'nün paralel yapı bile olarak adlandırılmadığı zamanlarda cezaevindeki gazeteci sayısı 71'di. Bu sayı nasıl ortaya çıktı diye sorulduğunda, 71 kişilik listenin bir numaralı kişisinin yasadışı bir sol örgütün yayın organından birisi önümüze çıkıyordu. Mahkumiyet nedeni ise, banka bombalamaktı. O listenin o günden bu güne 150'ye çıkması normal. Listenin böyle oluşturulması gazetecilik yapanlara büyük zarar veriyor."