Hem çarpıcı hem de unutulmaz bir mimari dokuya sahip Astana’nın en önemli yapılarından bazıları, Sputnik’in seçkisinde.
© SputnikŞehrin merkezinde bulunan ve çadırı andıran heybetli yapının adı Khan Shatyr. Kazakların yurt adı verilen geleneksel çadırlarından şeklinden ilham alınarak tasarlanan bina, aslında bir alışveriş merkezi. Binanın üst katında kumu Dubai’den getirtilen ve sıcaklığı kontrol edilebilen bir plajın yanı sıra gezinti treni ve akvaryum da var. Dışarıda dondurucu bir soğuk olsa bile, içi daima ılık olan çadır, güneş ışığı aldığında tamamen şeffaf görünüyor. Astana'daki birçok çılgın eserin mimarı Norman Foster, bu binanın da inşaatını üstlenmiştir. 150 metre yükseklilteki bina tam 140 bin metrekare alanı kaplamaktadır.
1/10
© Sputnik
Şehrin merkezinde bulunan ve çadırı andıran heybetli yapının adı Khan Shatyr. Kazakların yurt adı verilen geleneksel çadırlarından şeklinden ilham alınarak tasarlanan bina, aslında bir alışveriş merkezi. Binanın üst katında kumu Dubai’den getirtilen ve sıcaklığı kontrol edilebilen bir plajın yanı sıra gezinti treni ve akvaryum da var. Dışarıda dondurucu bir soğuk olsa bile, içi daima ılık olan çadır, güneş ışığı aldığında tamamen şeffaf görünüyor. Astana'daki birçok çılgın eserin mimarı Norman Foster, bu binanın da inşaatını üstlenmiştir. 150 metre yükseklilteki bina tam 140 bin metrekare alanı kaplamaktadır.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovAstana’da “çöl çiçeği” ismi verilen Kazakistan Konser Sarayı çiçek ve Kazak milli müzik aleti şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.Kazakistan Cumhurbaşkanının girişimiyle inşaatı 2004'te başlayan konser salonu, 2009'da hizmete girdi. Yapı, yenilikçi ve milli kültürün harmanlandığı mimarisiyle şehrin ilgi çeken yapıları arasına girdi. Çeşitli kültürel etkinliklerin düzenlendiği binada, 3 bin 500 kişilik konser, konferans ve orkestra salonları bulunuyor.
2/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Astana’da “çöl çiçeği” ismi verilen Kazakistan Konser Sarayı çiçek ve Kazak milli müzik aleti şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.Kazakistan Cumhurbaşkanının girişimiyle inşaatı 2004'te başlayan konser salonu, 2009'da hizmete girdi. Yapı, yenilikçi ve milli kültürün harmanlandığı mimarisiyle şehrin ilgi çeken yapıları arasına girdi. Çeşitli kültürel etkinliklerin düzenlendiği binada, 3 bin 500 kişilik konser, konferans ve orkestra salonları bulunuyor.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovAstana’nın en ünlü mimari sembolü Bayterek Anıtı sizi karşılayacak. Büyük bir metal ağaç olarak tasarlanan yapının tepesindeki altın yumurta, bir Kazak destanını simgeliyor. Efsaneye göre bir kartal, Samruk, bu bölgede bir kavak ağacının dallarına yumurtasını bırakmış. Böylece orada yaşam başlamış. Yumurtayı yemeye çalışan ejderha Aydahar ile Samruk arasındaki mücadele, iyi-kötü savaşının da simgesi olmuş.
1996'da başlayan inşaatı tam 6 yıl süren bu kule, 105 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesinde bulunan altın renkli küre, 22 metre çapa sahip. Tursitler, anıtın 97 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkarak 360 derece Astana manzarasını izleyebilir.
1996'da başlayan inşaatı tam 6 yıl süren bu kule, 105 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesinde bulunan altın renkli küre, 22 metre çapa sahip. Tursitler, anıtın 97 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkarak 360 derece Astana manzarasını izleyebilir.
3/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Astana’nın en ünlü mimari sembolü Bayterek Anıtı sizi karşılayacak. Büyük bir metal ağaç olarak tasarlanan yapının tepesindeki altın yumurta, bir Kazak destanını simgeliyor. Efsaneye göre bir kartal, Samruk, bu bölgede bir kavak ağacının dallarına yumurtasını bırakmış. Böylece orada yaşam başlamış. Yumurtayı yemeye çalışan ejderha Aydahar ile Samruk arasındaki mücadele, iyi-kötü savaşının da simgesi olmuş.
1996'da başlayan inşaatı tam 6 yıl süren bu kule, 105 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesinde bulunan altın renkli küre, 22 metre çapa sahip. Tursitler, anıtın 97 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkarak 360 derece Astana manzarasını izleyebilir.
1996'da başlayan inşaatı tam 6 yıl süren bu kule, 105 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesinde bulunan altın renkli küre, 22 metre çapa sahip. Tursitler, anıtın 97 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkarak 360 derece Astana manzarasını izleyebilir.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovSıradışı mimarisiyle Astana'ya gelen turistlerin ilgisini çeken Şabit Sanat Saratı binası.
4/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Sıradışı mimarisiyle Astana'ya gelen turistlerin ilgisini çeken Şabit Sanat Saratı binası.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovYesil Nehri’nin sağ kıyısında yükselen caminin inşası geleneksel süslemeler ve dekoratif unsurlar kullanılarak postmodernizm tarzında yapıldı. İnşaatına 2016'da başlanan cami, yarım küre şeklindeki üçgen eğimli düzlemlerden oluşuyor ve çapı 26 metre olan bir kubbe ile taçlandırılmış durumda. Caminin tasarımı gül çiçeğine olan benzerliğinden dolayı cami ‘Allah’ın Gülü’ adını aldı.Cami aynı zamanda elmasın yüzünü de çağrıştırmakta. Caminin ana binasının kuzey tarafında bulunan minare kuş tüylerinden yapılmış kalemi andırıyor, yüksekliği ise 43.5 metre. 750 kişilik kapasiteli olarak tasarlanan caminin alanı 2248 metrekare, yaklaşık 1.44 hektarlık yeşil alan da bulunuyor.
5/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Yesil Nehri’nin sağ kıyısında yükselen caminin inşası geleneksel süslemeler ve dekoratif unsurlar kullanılarak postmodernizm tarzında yapıldı. İnşaatına 2016'da başlanan cami, yarım küre şeklindeki üçgen eğimli düzlemlerden oluşuyor ve çapı 26 metre olan bir kubbe ile taçlandırılmış durumda. Caminin tasarımı gül çiçeğine olan benzerliğinden dolayı cami ‘Allah’ın Gülü’ adını aldı.Cami aynı zamanda elmasın yüzünü de çağrıştırmakta. Caminin ana binasının kuzey tarafında bulunan minare kuş tüylerinden yapılmış kalemi andırıyor, yüksekliği ise 43.5 metre. 750 kişilik kapasiteli olarak tasarlanan caminin alanı 2248 metrekare, yaklaşık 1.44 hektarlık yeşil alan da bulunuyor.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovÖzellikle uluslararası toplantıların yapıldığı ve gelen üst düzey devlet yetkililerinin karşılandığı Astana Bağımsızlık Sarayı, mimarisiyle çok etkileyici ve modern bir görüntüye sahip olan bir yapı. En fazla dikkat çeken şey ise, sarayın dünyanın en büyük maketlerinden birine ev sahipliği etmesidir. 50 metre uzunluğa ve 33 metre genişliğe sahip olan maket, Astana’nın 2030 yılında nasıl olacağını gösteriyor.
6/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Özellikle uluslararası toplantıların yapıldığı ve gelen üst düzey devlet yetkililerinin karşılandığı Astana Bağımsızlık Sarayı, mimarisiyle çok etkileyici ve modern bir görüntüye sahip olan bir yapı. En fazla dikkat çeken şey ise, sarayın dünyanın en büyük maketlerinden birine ev sahipliği etmesidir. 50 metre uzunluğa ve 33 metre genişliğe sahip olan maket, Astana’nın 2030 yılında nasıl olacağını gösteriyor.
© Sputnik / Bolat Shaikhinovİnşaatı 2013'te tamamlanmış Kültür ve Eğitim Merkezi binasının tasarımını ünlü İngiliz mimar Norman Foster üstlenmiştir. 30 binden fazla metrekarelik alana sahip olan bina şeklen gökyüzüne açılmış dev bir pencere andırıyor. Proje, modern Kazakistan'ın yaşam gücünü sembolize ediyor. Binada kütüphane, arşiv, müze, kültür, eğitim ve araştırma merkezi faaliyet gösteriyor.
7/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
İnşaatı 2013'te tamamlanmış Kültür ve Eğitim Merkezi binasının tasarımını ünlü İngiliz mimar Norman Foster üstlenmiştir. 30 binden fazla metrekarelik alana sahip olan bina şeklen gökyüzüne açılmış dev bir pencere andırıyor. Proje, modern Kazakistan'ın yaşam gücünü sembolize ediyor. Binada kütüphane, arşiv, müze, kültür, eğitim ve araştırma merkezi faaliyet gösteriyor.
© Sputnik / Aigyuzel Kadir Astana'nın merkezindeki Nur Alem Fuar Merkezi'nde çeşitli sergi ve fuarların düzenlendiği alanların yanısıra alışveriş ve kültür merkezleri de bulunuyor. Sıradışı küre şekliyle dikkat çeken Nur Alem'in yüksekliği 100 metre, çapı ise 80 metredir.
8/10
© Sputnik / Aigyuzel Kadir
Astana'nın merkezindeki Nur Alem Fuar Merkezi'nde çeşitli sergi ve fuarların düzenlendiği alanların yanısıra alışveriş ve kültür merkezleri de bulunuyor. Sıradışı küre şekliyle dikkat çeken Nur Alem'in yüksekliği 100 metre, çapı ise 80 metredir.
© SputnikBarış ve Uyum sarayı (veya diğer adıyla Barış ve Uyum Piramidi), Astana'da konser, seminer, tiyatro gibi çeşitli orgaşzasyonların yapıldığı yerdir. Sarayın içinde ayrıca 1300 kişi kapasiteli opera salonu, sergi salonları, Türk Dünyası Araştırma Merkezi de bulunmaktadır. İngiliz ve Türk mimarlık şirketlerinin beraber inşa ettiği bu yapı, 2006'dan beri hizmet vermektedir. Sıra dışı bir görünümü olan bu cam piramit, sabah güneşini şehrin dört bir yanına yansıtıyor. İçerideki asansörlerin dikey değil, yatay bir düzlemde hareket ettiği piramidin merkezinde, tüm dilekleri gerçekleştirdiğine inanılan bir taş yer alıyor. Piramidin duvarlarında da yapının mimarının elleriyle çizdiği planlar sergileniyor.
9/10
© Sputnik
Barış ve Uyum sarayı (veya diğer adıyla Barış ve Uyum Piramidi), Astana'da konser, seminer, tiyatro gibi çeşitli orgaşzasyonların yapıldığı yerdir. Sarayın içinde ayrıca 1300 kişi kapasiteli opera salonu, sergi salonları, Türk Dünyası Araştırma Merkezi de bulunmaktadır. İngiliz ve Türk mimarlık şirketlerinin beraber inşa ettiği bu yapı, 2006'dan beri hizmet vermektedir. Sıra dışı bir görünümü olan bu cam piramit, sabah güneşini şehrin dört bir yanına yansıtıyor. İçerideki asansörlerin dikey değil, yatay bir düzlemde hareket ettiği piramidin merkezinde, tüm dilekleri gerçekleştirdiğine inanılan bir taş yer alıyor. Piramidin duvarlarında da yapının mimarının elleriyle çizdiği planlar sergileniyor.
© Sputnik / Bolat ShaikhinovAstana'nın en önemli mimari yapılarından biri olan Zafer Takı, Kazakistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümü dolayısıyla Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in inisiyatifiyle 2012 yılında kuruldu ve genç cumhuriyetin oluşum ve gelişiminin ilk 20 yılındaki başarısını simgeliyor.Tabanın alt kısmında, her bir tarafta, 4,4 metre yüksekliğinde üç boyutlu heykeller bulunmaktadır. Her bir figürün altında meşhur Kazak güneşi "Sonsuzluk" işareti bulunur. Türk halklarında, güneş imgesi tüm kötülüklere karşı bir koruma görevi taşır, ısı, yaşam ve iyilik kaynağıydı. Burada bir anlam daha var - devlet, heykeltraş kompozisyonların ebedi temaları gibi sonsuzdur.Heykellerin her birinin başında Kazakistan Cumhuriyeti'nin arması var. Amblem, yapının görkemini verir, olağanüstü devletin önemini ve devlet sembollerinin doluluğunu gösterir.
10/10
© Sputnik / Bolat Shaikhinov
Astana'nın en önemli mimari yapılarından biri olan Zafer Takı, Kazakistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümü dolayısıyla Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in inisiyatifiyle 2012 yılında kuruldu ve genç cumhuriyetin oluşum ve gelişiminin ilk 20 yılındaki başarısını simgeliyor.Tabanın alt kısmında, her bir tarafta, 4,4 metre yüksekliğinde üç boyutlu heykeller bulunmaktadır. Her bir figürün altında meşhur Kazak güneşi "Sonsuzluk" işareti bulunur. Türk halklarında, güneş imgesi tüm kötülüklere karşı bir koruma görevi taşır, ısı, yaşam ve iyilik kaynağıydı. Burada bir anlam daha var - devlet, heykeltraş kompozisyonların ebedi temaları gibi sonsuzdur.Heykellerin her birinin başında Kazakistan Cumhuriyeti'nin arması var. Amblem, yapının görkemini verir, olağanüstü devletin önemini ve devlet sembollerinin doluluğunu gösterir.