Erdoğan, CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri için MHP’nin desteği ile bir yasal düzenleme yapılabileceğini açıkladı.
Erdoğan, Macaristan’dan dönerken uçakta temaslarına ilişkin bilgi verdi, soruları yanıtladı. Macaristan ziyaretinden memnun ayrıldıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
'SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'
'HER ŞEY MERCEK ALTINDA'
'ENDİŞELERİMİZ VAR'
— Viyana Sözleşmesi’ne göre de adımlar atıldı. Başkonsolosluğa girilip gerekli çalışmaların yapılabileceği noktasında dönüşler alındı. Bu dönüşler alındıktan sonra da gerek yargımız, gerek emniyetimiz, Dışişleri Bakanlığımızın yetkilileri, istihbaratımız çalışmalarına devam ediyor. Şu anda tahminler üzerine değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ama endişelerimiz var. Bizim bu endişelerimizi ABD’nin de aynı şekilde telaffuz ettiğini görüyoruz. Gerek Sayın Trump’ın gerek Pompeo’nun gerek Pence’in… Hepsi de bu olaydan duydukları endişeyi anlatıyorlar. Asıl değerlendirmeyi yapmak için yürütülen çalışmalar neticesinde tablonun netleşmesini beklemek lazım. Bulgular, belgeler elimize geçtikten sonra, biz de gerekli değerlendirmeyi elbette yapacağız. Ama endişeliyiz.
'BUNLAR DİPLOMASİDEN DE ANLAMIYOR'
'CHP’NİN İŞ BANKASI HİSSELERİ HAZİNE’YE'
'MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR'
BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME
— (Bahçeli ile görüşme ve yerel seçimde ittifak soruları üzerine): Özel Kalemim yarın (dün) büyük ihtimalle Sayın Bahçeli’nin Özel Kalemi ile irtibatı kurar, Perşembe günü (bugün) falan uygun olursa biz aramızdaki görüşmemizi yaparız. Bu görüşmede son gelişmeleri, ittifaktı şuydu buydu hepsini ele alma fırsatımız olur.
'MÜNBİÇ’TE MUTABAKAT TAMAMEN ÖLMÜŞ DEĞİL'
İSRAİL İLE BÜYÜKELÇİ GERGİNLİĞİ
— (İsrail basınında, Tel Aviv’le karşılıklı olarak Büyükelçilerin geri gönderileceğine dair haberlerin sorulması üzerine) An itibarıyla gündemimizde bu tür bir konu yok. İslam İşbirliği Teşkilatı’na başkanlık ettiğimiz bir dönemde Kudüs’le, Filistin’le ilgili gelişmelere duyarsız kalamayız. O yüzden şu anda bu süreci hassas bir şekilde götürmemiz lazım.
'AFRİKA’YA MACARLARLA BİRLİKTE AÇILACAĞIZ'
'TUNA’NIN ÇOK ANLAMI VAR'
— Bizim için manen anlamlı olan bir günü yaşadık. O da Gül Baba Türbesi’nin yeni haliyle açılışı. Ki bunu kendileriyle, Macaristan yönetimiyle bizim TİKA’mız ortaklaşa yaptı. Muhteşem bir eser meydana çıktı. Hem müzesiyle, hem oradaki bütün objeleriyle insana bir şeyler veriyor, çevre düzenlemesi falan, gayet güzel oldu.. Bizim yapmayı düşündüğümüz ama gerçekleştiremediğimiz Zigetvar ziyareti vardı. Uzak tabii, 350-400 km. Onu gerçekleştiremedik. İnşallah bir başka ziyarette ona göre ön hazırlıkları da yaparak Zigetvar’a da gideriz. Tuna’nın güzelliğini de temaşa imkanı bulduk. Zaman gelir Tuna azgın akar. Fakat dün (önceki gün) o kadar sakin akıyordu. Cumhurbaşkanı’na ‘Tuna’nın bizde çok anlamlı bir yeri var’ dedim. ‘Tuna Nehri akmam diyor, etrafımı yıkmam diyor’… Elbette, Sırbistan’dan da Tuna’yı görmek lazım. Tabii ecdat buralara kafayı boşuna yormamış. Biliyorsunuz Macar kültürü içinde hala üçte bire Türk diye bakarlar.
VİŞEGRAD BEŞLİSİ
‘FETÖ’YLE MÜCADELE SÖZÜ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz’da en büyük desteği veren Macaristan’da FETÖ ile mücadelede gelinen noktanın sorulması üzerine “Bunların burada okul ve ticaretle ilgili dört yeri var. Bu dört yerle alakalı olarak kendisiyle konuştuk, bilgileri de kendilerine aktardık. Gereğini yapacağını söyledi; ‘Üzerlerine gidiyorum’ dedi” yanıtını verdi.
‘BRUNSON KARARINI YARGI VERECEK’
‘KURULLAR ÇANKAYA’DA ÇALIŞACAK’
(Politika kurullarında çok seçkin isimler var. Nasıl hareket edilecek, hedeflenen nedir?) Arkadaşlarımızı, konu başlıklarına göre her kurulu tek tek toplayacağım. Bu kurullarla toplantılarımızı yaptıktan sonra, başkan vekillerimizle birlikte artık kurullar çalışmaya başlayacak. Kurulların çalışma takvimini de zaman zaman, vekillerim belirleyecekler. Biliyorsunuz, bunlar daimi üye olarak çalışmayacak. Başkan vekillerimiz onlarla haftalık olur, aylık olur, bir araya gelecek. Çankaya Köşkü’nde bu arkadaşlarımız çalışmalarını yürütecek.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.