Kaşıkçı krizi ve Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerine yansımalarını Arap kaynakları yakından takip eden gazeteci İslam Özkan ile konuştuk.
‘TÜRK YETKİLİLER OLARAK GÖSTERİLEN KAYNAKLAR BİR AKIL YÜRÜTME YAPIYORLAR'
Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürüldüğüyle ilgili konuşan Türk yetkililerin sadece tahminde bulunduklarının altını çizen İslam Özkan, Kaşıkçı olayı ile ilgili ortaya 15 parçaya ayrıldığı yolunda dehşetengiz iddialar atılsa dahi ortada net bir bir bilgi bulunmadığını ifade etti:
‘KAMERA KAYITLARININ OLMAMASI ÇOK KOMİK'
Olay gününe ait kamera kaydı bulunmamasını komik bulan Özkan, böyle bir durumda konsolosluğu ciddiye almanın mümkün olmadığını söyledi. Özkan, konsolosluk yetkililerinin kamera kayıtlarını Türk yetkililere vermek istemedikleri ihtimaline değindi:
‘CEMAL KAŞIKÇI'YA YAPILANI ANORMAL KARŞILAMAMAK GEREKİYOR'
Suudi Arabistan'ın yasalar gereği konsolosluğu kendi toprakları olarak gördüğünü belirten Özkan, Suudi Arabistan'ın kendi vatandaşı olan bir muhalifi kendi topraklarında cezalandırma hakkına sahip olduğu düşüncesiyle hareket etmiş olabileceğini söyledi. Özkan, bu yüzden Suudi mantığıyla Kaşıkçı'ya yapılanın anormal karşılanmaması gerektiğini ifade etti:
‘KAŞIKÇI OLAYI BİR MEYDAN OKUMAYI DA İÇERİYOR'
Özkan'a göre olay, Türkiye'de gerçekleşmesi nedeniyle Türk iktidarına bir meydan okumayı da içeriyor. Erdoğan yönetiminin Suudi Arabistan ile bir kriz yaşamamak için dikkatli adımlar attığına dikkat çeken Özkan, Erdoğan gibi fevri çıkışlarıyla bilinen bir siyasetçinin ekonomik nedenlerle bir kriz ortamı yaratmamaya özen gösterdiğini belirtti:
‘YASİN AKTAY BÖYLE DEDİYSE, TÜRK DIŞ POLİTİKASI İÇİN BÜYÜK FECAATTİR'
Özkan, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ın El Arabi televizyonuna yaptığı açıklamalara dikkat çekerken, burada ‘Türkiye'deki derin devletin suçlanması' gibi bir durum ortaya çıktığını belirtti. Bunun da Suudi misyonunun içerisinde bir gazetecinin ‘Türkiye derin devleti' tarafından öldürüldüğü iması içerdiğini söyleyen Özkan, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘TÜRKİYE TARAFI BUNUN ÇOK DAHA SICAK BİR ÇATIŞMAYA DÖNÜŞMESİNİ İSTEMİYOR'
Türkiye ile Suudi Arabistan ve koalisyon ortakları arasında devam eden bir soğuk savaş olduğunu hatırlatan Özkan, Türkiye'nin ekonomik gücü elinde bulunduran Suudi Arabistan'ı karşısına almak istemediğini belirtti:
‘BU KRİZ OBAMA DÖNEMİNDE OLSAYDI…'
Özkan'a göre Kaşıkçı krizi, Barack Obama'nın başkanlığı döneminde yaşansaydı, bu ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerinde bir pürüz olarak kabul edilebilirdi:
"Bunun Amerikan-Suud ilişkilerine bir gölge düşüreceğini zannetmiyorum. Zaten Trump yönetiminin ne uluslararası hukukla ilgili bir kaygısı var ne insan haklarıyla ilgili bir kaygısı var. Obama döneminde olsaydı bu kriz kısmen böyle bir şeyden bahsedebilirdik. Ayrıca Suud rejimiyle Amerikan yönetimi arasında Suudi Arabistan neredeyse kurulduğundan beri devam eden ittifak göz önünde bulundurulduğunda hatta demokrat bir parti bile iktidarda olsa geçici bir kriz sonrasında dış sicili ilişkileri tekrar eski haline dönmesini düşünmek gayet doğal olacak."