Nature adlı akademik dergide yayımlanan araştırmaya göre mağarada bulunan çizim birbirine kesen 9 çizgiden oluşuyor. İnce taneli pürüzsüz bir kaya parçasına 73.000 yıl önce kasıtlı olarak çizildiği tespit edilen figür günümüzde sosyal medyada etiketlemeler yapmak için kullanılan hashtag (#) işaretine benziyor.
Bilim insanları çizimin keşfinin insanlığın düşünülenden çok daha önce soyut düşünme yeteneğine sahip olduğunu kanıtladığını savunuyor.
ÖNCEKİ ÇİZİMLERDEN 30.000 YIL DAHA ESKİ
Blombos Mağarası'nda Witwatersrand Üniveristesi'nden arkeolog Dr. Luca Pollarolo tarafından bulunan 73.000 yaşındaki çizim Afrika, Avrupa ve Güneydoğu Asya'da bulunan önceki çizimlerden en az 30.000 yıl daha eski.
Çizimi ilk bulduğunda bunu doğal bir oluşum zanneden Dr. Pollarolo ile 1991'den beri mağaradaki kazıları yöneten Profesör Christopher Henshilwood elektron mikroskobu dahil çeşitli araçlar kullanarak yaptıkları inceleme sonucu bu çizimin sadece kasıtlı şekilde yapılmış olabileceği sonucuna vardı.
Prof. Henshilwood "Bu keşiften önce Paleolitik arkeologlar, soyut sembollerin ilk kez yaklaşık 40.000 yıl önce Homo Sapienslerin Avrupa'ya girerek yerli Neandertallerin yerini aldığı zamanda ortaya çıktığını inanıyordu. Ancak bizim ekibimizdeki üyelerin de sıklıkla katıldığı Afrika, Avrupa ve Asya'daki son arkeoloji keşifleri çok daha erken zamanda sembollerin üretildiğini ve kullanıldığını destekliyor" diye konuştu.
DAHA KARMAŞIK BİR ÇİZİM OLABİLİR
Çizgileri keskin bir şekilde sonlanan çizimin aslında daha geniş bir alana yayılmış olabileceği ve daha karmaşık bir niteliğe sahip olduğu da tahmin ediliyor.
Semboller üretmenin insanlığın önemli bir aşaması olduğu, bunun dil ve yazının gelişimine yol açtığı düşünülüyor.
Blombos Mağarası'nda sembolik düşünmenin diğer örnekleri olan başka bulgular da bulunmuştu. Bunlar arasında toprak boyasıyla kaplanmış boncuk kabuklar ve üzerine soyut figürler oyulmuş toprak boyası parçaları yer alıyor. Bazı oymaların kaya parçasındaki hashtag işaretine yakın benzerlik gösterdiği de belirtildi.
Prof Henshilwood "Bu bize Cape Yarımadası'nda erken dönemde yaşayan Homo Sapienslerin farklı ortamlarda farklı teknikler kullanarak benzer işaretler oluşturduğunu gösteriyor. Bu gözlem de bu işaretlerin sembolik doğaları olduğu hipotezini destekliyor" dedi.