İngiltere’nin BM Temsilcisi Karen Pierce, Skripal soruşturmasında elde ettikleri ‘delilleri’ içeren raporu okudu ve saldırıdan Rus istihbaratı ile yönetimi suçladı. Pierce’in ardından söz alan ABD ve Fransa temsilcileri de Salisbury’de meydana gelen olayla ilgili Rusya’yı suçladı ve yeni yaptırımlar tehdidinde bulundu.
'BEKLENTİLERİMİZ YİNE GERÇEKLEŞMEDİ'
İngiltere’nin, Rusya karşıtı histeriyi körüklemek ve bu sürece diğer ülkeleri de çekmek için Skripal olayına ihtiyaç duyduğunu söyleyen Nebenzya, “Londra bize değil biz Londra’ya işbirliği çağrısında bulunduk. Londra herhangi işbirliğini reddetmeyi tercih etti” dedi.
'RUSOFOBİK FANTEZİLER'
Londra’nın vardığı sonuçlar ve suçlamaları için ‘Rusofobik fanteziler’ nitelendirmesinde bulunan Nebenzya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Londra, bu soruşturmayı tamamına vardırma niyetinde değil, buna ihtiyacı yok. Rusya’da ‘Yakalanmaz Joe’ ile ilgili çok popüler bir espri var. Yakalamakta başarısız oldukları için değil kimsenin ona ihtiyacı olmadığı ve kimsenin onu arama niyetinde olmadığı için yakalanmazdır. Mevcut durumda da, güya Moskova’nın emriyle hareket eden iki ‘Yakalanmaz Joe’nun sunulduğu yönünde bende güçlü bir his var. Bu tiyatro oyununun yeni perdesi, bir kısmı yine bu salonda oynanan öncekiler kadar uyduruk ve zorlama. Bizin İngiliz meslektaşlarımız çok rahat pozisyon aldı: karar verildi, suçlu Rusya ilan edildi. Zanlıların gerçek isimleri bilinmiyor. Ama GRU (Rus askeri istihbarat) çalışanları olduğu biliniyor. İsimler bilinmedikten sonra bu nasıl tespit edilebilir? Bu bizim için büyük bir bilmece."
'İNGİLTERE'NİN AMACI ADALETİN YERİNİ BULMASI DEĞİL'
Diğer yandan Fransa, Almanya, ABD ve Kanada, Londra’nın raporuyla ilgili ortak bildiri yayınladı. Alman hükümetinden gelen açıklamaya göre bu 4 ülke, Skripal soruşturmasında zanlıların GRU çalışanları olduğu sonucuna katılıyor. Bu 4 ülke, Rus ajanları “sınır dışı ederek faaliyetlerini önlediklerini” açıkladı. Ayrıca Skripallere yönelik saldırının “büyük ihtimalle üst hükümet düzeyinde onaylandığı” iddia edildi.