Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya'daki eylülde düzenlenecek parlamento seçimlerine hackerların müdahale edebileceği yönündeki bir soru karşısındaysa, hackerların ele geçirip sızdırdığı herhangi bir bilginin seçimler üzerinde önemli bir etkisi olacağına inanmadığını belirtti.
Putin'in SPIEF kapsamında basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıya EFE (İspanya), PTI (Hindistan), Kyodo (Japonya), DPA (Almanya), Anadolu (Türkiye), Xinhua (Çin), ANSA (İtalya), TT (İsveç), AP ve Bloomberg'den (ABD) gazeteciler yer aldı.
'HACKERLER DÜNYANIN HER YERİNDEN OLABİLİR'
Putin, Rusya hükümetinin başka ülkelere bir biçimde müdahale etmek için hiçbir zaman hackerları kullanmadığını vurguladı.
Putin şu vurguyu yaptı: "Hackerlar dünyanın her yerinden olabilir. Rusya'daki hackerlar da teorik olarak kendi ülkeleri hakkında olumsuz açıklamalar yapan ülkeleri hedef alabilirler. Fakat Rusya devlet düzeyinde bu tür eylemlere hiçbir zaman dahil olmadı."
LIVE: Russia is not involved in hacker attacks on a state level – #Putin https://t.co/gLhrvXWfyO #SPIEF2017 #cybersecurity pic.twitter.com/KeVcZdNshd
— Sputnik (@SputnikInt) June 1, 2017
Diğer taraftan Putin, Alaska ve Güney Kore'de inşa edilmekte olan ABD füze savunma sistemlerini, Rusya'nın 'uygun biçimde karşılık vermesi gereken bir meydan okuma' olarak nitelendirdi.
Putin bir soru üzerine de, Rusya'nın, aidiyeti Moskova ve Tokyo arasında yıllardır tartışma konusu olan Kuril Adaları'nı Japonya'ya devretmesi hâlinde ABD'nin adalara askerlerini konuşlandırabileceğini söyledi.
Russia's boosting of #military potential in #FarEast, #KurilIslands is reaction on expansion at the borders – #Putin https://t.co/gLhrvXWfyO pic.twitter.com/n4lyi84dSy
— Sputnik (@SputnikInt) June 1, 2017
Öte yandan Putin, ülkesinin sınırları yakınına yerleştirilen füze sistemlerinin Rusya'ya karşı olmadığına yönelik Batı'nın verdiği 'sözlü garantilere' inanmadıklarını belirtip 'fiili olarak silahlanma yarışının parçası' olarak tanımladığı bu duruma karşı koyma yolları aradıklarını söyledi.
Putin şöyle devam etti: "ABD, Avrupa'ya füze savunma sistemi yerleştirmesini, İran'dan kaynaklandığını söylediği tehditle gerekçelendiriyordu. İran'la nükleer anlaşmaya varılması ardındansa füzelerini Kuzey Kore'yle gerekçelendiriyorlar. Fakat bu, Kuzey Kore'yle ilgili değil. Kuzey Kore yarın nükleer testlerine son verdiğini açıklarsa, ABD yeni bir bahane ile füze savunma sistemlerini inşa etmeye devam eder."
'RUSOFOBİ SONSUZA KADAR SÜRMEYECEK'
'TRUMP İÇTEN BİRİ'
Öte yandan Bloomberg'in aktardığına göre Putin, aynı toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'içten biri olduğunu, bunun, siyasette nadir rastlanan bir durum olduğunu' söyledi.
ABD'li mevkidaşı ile diyaloğa hazır olduğunu da kaydeden Putin, Trump'ın tavsiyeye gereksinim duyan biri olmadığını da ekledi.