Suriye'nin kuzeyindeki Afrin kentinin Türkiye tarafından alınmasının ardından elindeki diğer bölgeler için kaygılanan YPG ve DSG, Suriye devletiyle ilişkilerini geliştirme ve bazı konularda ortaklaşma kararı almıştı.
Bu karar doğrultusunda 26- 27 Temmuz'da DSM Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed başkanlığında Şam'a giden DSM heyeti, Suriye Ulusal Güvenlik Ofisi Şefi Ali Memlük başkanlığındaki Suriye hükümeti heyetiyle görüşmüştü.
DSM heyeti dün Şam'da ikinci görüşmesini gerçekleştirdi.
Sputnik'e konuşan DSM Yöneticisi Gelo İsa şunları söyledi:
"DSM heyeti toplumların sorunlarıyla ilgili müzakerelerde bulunuyor. Suriye krizinin çözümünü görüşüyorlar. Göçlerin durması ve savaşın sona ermesi için görüştüler. Bu sorunların çözülmesi lazım. Kürt sorunu da çözülmeli. Sistemde değişiklikler yapılması lazım. Tek partili iktidar anlayışı doğru değil. Suriye'de herkes kendini güvende hissetsin. Görüşmeler ve müzakereler daha sürecek. Şimdiki görüşmeler daha başlangıç. Şimdiye kadar 2 resmi görüşme tek oldu. İlk görüşme 26-27 Temmuz'da olmuştu. Görüşmelerin sürmesinden yanayız. Fakat Suriye hükümeti tarafı adım atmama konusunda direnecek. Biz ise adım atmaları ve sorunların çözülmesi yönünde adım atmasını sağlamak için mücadele edeceğiz."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.