'SURİYE HÜKÜMETİ DİYALOGDAN KAÇABİLİR'
Görüşmeye ilişkin Sputnik'e konuşan DSM Yöneticisi Gelo İsa, DSM ile Suriye hükümetinin görüşmesinin resmi bir görüşme olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Görüşmeye çok önem veriyoruz. Görüşmeden dolayı sevinçliyiz. DSM her zaman şartsız ve koşulsuz diyaloğa hazır olduğunu dile getirmişti. Görüşmeler şimdi iyi ama Suriye hükümeti diyalogtan kaçabilir. Eğer İdlib kendisine verilirse Türkiye'nin bize karşı politikası değişebilir. DSM'de sadece Kürtler yok. Şam'daki DSM heyetinde Asuriler ve Arap temsilciler de yerini aldı. Görüşmeler sonucunda siyasi, ekonomik ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda komiteler kurulacak ve sorunları bu komiteler çözecek. Sorunlar arasında ayrıca Kürt sorununun da çözülmesini isteyeceğiz."
'GÖRÜŞMELERDE DİĞER KÜRT PARTİLERİNİN DE YER ALMASINI İSTİYORUZ'
Sputnik'e konuşan Baas Partisi Şam Milletvekilli Ömer Osi ise, DSM ile Suriye hükümetinin görüşmesinin çok önemli olduğuna ve bölgede heyecan yarattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bu görüşmeler resmi ve tarihi görüşmelerdir. Görüşmeler sürecek ve görüşmelerin ilerlemesi bekleniyor. Görüşmelerde ayrıca diğer Kürt partilerinin de yer almasını istiyoruz çünkü görüşmelerde herkesin temsil edilmesi gerekiyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.