'TÜRKİYE İLE ABD, SURİYE VE IRAK'TA KARŞI KARŞIYA DÜŞTÜ'
İki ülke arasında, öncelikle Suriye ve Irak sorunlarıyla ilgili görüş ayrılığı yaşandığını söyleyen Suponina, “ABD ve Türkiye, Suriye’de karşı karşıya geliyor. Irak’ta ise çıkarları 2003’te birbirine ters düşmüştü. ABD’nin komşu ülkelerinden birinde istediğini yapması Türkiye’nin hoşuna gitmemişti” ifadelerini kullandı.
'ERDOĞAN SERT BASKIYA ALIŞIK DEĞİL'
— Ancak Erdoğan böyle konuşma tarzına alışık değil, bariz şekilde sert baskıya alışık değil. Onun iç ve dış politikada kendi çıkarları var. Erdoğan sadece ABD’ye bağlanma eğiliminde değil. Üstelik ABD’nin başında Donald Trump gibi öngörülemez bir idareci varken. Erdoğan, misal Rusya’yla ilişkileri geliştirmek istiyor ama bu ABD’nin hoşuna gitmiyor.
'ABD'NİN F-35 SEVKİNİ DURDURMASI KABUL EDİLEMEZ'
— Rusya, Suriye’deki durumdan çıkış yolunu bulmaya ve Türkiye’yle işbirliği yapmaya çalışırken ABD, aksine durumu daha da alevlendiriyor ve Suriye’deki çatışmaya barışçıl çözüm bulma sürecinde önemli partner olan Türkiye’ye baskı yapıyor.
'ERDOĞAN TEMKİNLİ'
Türkiye’ye yaptırımların, ABD’nin NATO içindeki ve dışındaki partnerlerine baskı için yeni bir araca sahip olmadığını gösterdiğini vurgulayan Suponina, “Trump, daha orijinal olabilirdi, birçok insan bunu bekliyordu. Ama onun partnerleriyle bile diyalog yürütme yöntemlerinden biri yaptırımlardır. Trump, hem İran gibi açık düşmanlara karşı hem de Türkiye gibi NATO partnerine karşı yaptırım uyguluyor” diye ekledi.