YPG'nin de içerisinde yer aldığı DSG'nin siyasi kanadı DSM, Esad yönetiminin diyalog teklifini kabul etti.
Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü PYD'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de askeri yöntemlerin çözümü engellediği ve ülkede büyük tehlikelere zemin hazırladığı belirtilerek, Suriye hükümetinin görüşme açıklamasının olumlu bulunduğu vurgulandı.
"Biz Demokratik Suriye Meclisi olarak kurulduğumuz günden beri diyalog çalışmalarımıza devam ediyoruz. En başından beri Suriye sorununun çözümü için diyaloğu esas aldık" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Biz bu tehditlerle meşgul olmadık ve teröre karşı savaşta çalışmalara devam ettik. Suriye hükümeti görüşme kapılarını açma açıklamasını yapınca, biz tereddütsüzce bu yaklaşımı kabul ettik.Yeni bir imkanın sağlanması, Suriye'de akan kanın durdurulması, huzur ortamının sağlanması ve yeniden inşa çalışmalarının başlaması için Suriye hükümetinin Suriye'deki taraflar arasında gerçekleşmesi öngörülen görüşmeler hakkındaki açıklamalarını olumlu bulduk."
'ŞARTSIZ DİYALOĞU KABUL EDİYORUZ'
Esad'ın tavırlarında samimi olmadığını da savunan İso, şöyle devam etti:
"Astana için toplanan İran, Türkiye ve Rusya, silahlı muhalefet üzerinde bir etki yaparak Suriye toprağının hepsini Esad'e teslim etmek istiyor. Kürt bölgelerini de teslim etmek istiyor. Fakat Kürt bölgeleri koalisyonun savunmasında bulunuyor. Ondan kaynaklı olarak Esad diyaloğa hazır olduğunun mesajını veriyor. Fakat biz inanıyoruz ki Rusya diyalog konusunda Esad'a yardım etmese diyalog resmi olmaz."
Suriye Devlet Başkanı Esad, geçtiğimiz hafta Russia Today (RT) kanalına verdiği demeçte DSG ile görüşmelere hazır olduklarını ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söyleyerek," Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü DSG'nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.