DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya'da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından Türkiye'yle yapılan silah ticaretinin hukuka uygunluğu ve Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği askeri operasyonu değerlendirmeye alan iki farklı bilirkişi raporu hazırlandı.
'ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETMİYOR'
'ŞİMDİYE KADAR AÇIĞA KAVUŞTURULAMADI'
Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği harekatın uluslararası hukuka uygunluğunun ele alındığı diğer raporda ise, bu konudaki tartışmanın 'şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı' kaydedildi. Belgede Türkiye'nin askeri operasyonuna ilişkin 'çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu' ve bu nedenle 'olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin' söz konusu olmadığı belirtildi. Alman hükümeti şu ana kadar, Türkiye'nin düzenlediği harekatı uluslararası hukuka uygunluk noktasında nasıl gördüğüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.
SOMMER: GELECEKTEKİ SATIŞLAR ETKİLENEBİLİR
Türkiye'nin Afrin operasyonunda meşru müdafaa hakkını kullanıp kullanmadığıyla ilgili farklı görüşler olduğunu belirten Sommer, 'Türkiye'nin NATO üyeliğinin askıya alınması' çağrısında bulunmuştu.
ALMAN TANKLARI TARTIŞMA KONUSU OLDU
Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı'nda Almanya'dan satın aldığı tankları kullanıyor olması, Almanya'da tartışmalara neden olmuş durumda.
Salı günü Tagesschau'da yer alan haberde de, Türk ve Alman dışişleri bakanlarının 6 Ocak'taki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında 'Leopard 2' tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia edilmişti. Taraflardan iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.