Bakan Çavuşoğlu, TRT Haber'de yayınlanan "Basın Kartı" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Harekatın hedefinin "Afrin'i teröristlerden temizleyerek Suriyeliler için güvenli bir alan haline getirmek" olduğunu savunan Çavuşoğlu, "Tıpkı Fırat Kalkanı Operasyonundan sonra bu bölgeye Türkiye'den ve Suriye'nin değişik bölgelerinden insanlar dönebildiyse, teröristlerden temizlendikten sonra burası Suriyeliler için güvenli bir alan olacak ve insanlar evlerine dönecek. Şimdiden dönmeye başladılar" diye konuştu.
'GİZLİ SAKLI BİR ŞEYİMİZ YOK'
Çavuşoğlu, Türkiye'nin harekatın başından bu yana dünya kamuoyunu da bilgilendirdiğini, uluslararası hukuka uygun şekilde meşru müdafaa hakkını kullandığını ve tüm ülkelerin olduğu gibi Suriye'nin de toprak ve sınır bütünlüğünü desteklediğini belirtti.
'TÜRKİYE'NİN NE KADAR CİDDİ OLDUĞUNU HERKES GÖRDÜ'
OPERASYON NE ZAMAN BİTECEK?
Bakan Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'nın ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir soruya, değişken hava ve saha şartları nedeniyle bir tahminde bulunmanın zor olduğu yanıtını verdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin gayesinin bir an önce bu harekatı başarıyla tamamlayarak bölgeyi teröristlerden tamamen temizlemek olduğunu kaydetti.
'HEM MASADA HEM SAHADA GÜÇLÜYÜZ'
Zeytin Dalı Harekatı ve Soçi sürecinde Rusya ile Türkiye arasında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Bazen sahada güçlüyseniz masada da güçlüsünüz. Bazen de diplomaside, masada güçlüyseniz sahada güçlüsünüz. Zeytin Dalı Harekatı'nda biz hem sahada hem de masada çok güçlü olduk. Hem sahada teröristlerin tepesine indik hem de diplomasinin gereğini yaptık" yanıtını verdi.
RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR
Türkiye'nin Suriye hükümetiyle doğrudan bir teması olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Rusya'ya 'biz burada havadan girmek istiyoruz. Rejim de bizim karşımıza çıkmasın. Biz rejimin hava sahasına ya da topraklarına girmek için bunu yapmıyoruz. Bizi yönelik bir tehditi temizlememiz lazım. Bu teröristler Suriye'nin toprak ve sınır bütünlüğü, milli beraberliği için bir tehdittir. Bu teröristleri yok etmemiz Suriye'nin geleceği bakımından önemlidir' dedik ve Ruslarla bu konuda bir mutabakat sağladık. Keza Rus uçaklarının da bölgede uçmaması için bilgi paylaşımı yapıldı."
SOÇİ'DE CİDDİ ADIMLAR ATILACAK
Suriye'de kalıcı çözümün siyasi çözüm olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, yarın Soçi'de yapılacak toplantıda da Suriye'de Birleşmiş Milletler (BM) kontrolü altında meşru, şeffaf bir siyasi sürece gidilmesine ve Suriye'nin bir seçime hazırlanmasına yönelik ciddi adımlar atılacağını belirtti.
Çavuşoğlu, Soçi sürecinde muhalefetin tereddütlerinin giderilmesi konusunda Rusya'yla görüşüldüğünü ve bir işbirliği yürütüldüğünü vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu, Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin haklarının korunmasının Türkiye için çok önemli olduğunu da vurgulayarak, Suriye'deki Türkmenlerin hakları için de her konuda gerekli dostane tavsiye ve uyarılarda bulunulacağını kaydetti.
ABD'NİN GÜVENLİ BÖLGE ÖNERİSİ
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın güvenli bölge önerisine ilişkin şunları kaydetti:
'ABD KARMAŞIK BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR'
Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye politikasındaki en belirleyici aktörün kim olduğuna ilişkin bir soruya, "Farklı devlet birimlerinden, kurumlarından farklı mesajlar ya da sesler geliyor. Bazen de muhatap bulmakta zorlanıyoruz. ABD değişik, karmaşık bir dönemden geçiyor" yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
'BUNLARI NEDEN YOK ETMİYORSUNUZ?'
IŞİD ortadan kalktığına göre neden İncirlik'in hala kullanılmaya devam ettiğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, "IŞİD belli alanlarda cep şeklinde duruyor. 'Bunları neden yok etmiyorsunuz?' dedim. 'Burada çok direnç varmış' dediler. Hadi canım sende, direnç olsa Rakka'da olurdu. IŞİD'in cep şeklinde, küçük bölgelerde olması da burada kalmanın ya da YPG, PKK ile işbirliği yapmanın bir kılıfıdır" şeklinde konuştu.
'ABD'NİN BİZE BİR SÖZÜ VAR'
ABD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmemesi durumunda ne olacağıyla ilgili soruya Çavuşoğlu, "ABD'nin bize bir sözü var. Buradan YPG'lileri öncelikle bir çıkarsın, sonrasını biz hallederiz. Bu bir sözdür. Bir ülkenin başkanının verdiği sözdür" yanıtını verdi.
'ÖSO BMGK'NIN TERÖR LİSTESİNDE DEĞİL'
ÖSO ile ilgili özellikle ana muhalefet partisi CHP'den gelen yorumlara ilişkin Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.