Kırgızistan’da güvenlik güçlerinin başarılı çalışmalarının yanında dini radikalizm faaliyetlerinin de uzun süredir giderek arttığı görülüyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre bağımsızlık yıllarında ülkede dine duyulan ilgi hızlı bir şekilde arttı, 1991’den bu yana Kırgızistan’daki cami sayısı 70 kat artarak 2 bin 700’e ulaştı.
MİLLİYETÇİLER KÖKTENDİNCİLERE KARŞI
1953 yılında Kudüs’te kurulan ve Müslüman olmayan hükümetleri ortadan kaldırılıp, tüm Müslümanları birleştirerek şeriat kurallarıyla yönetilecek İslami hilafet devleti kurma amacını taşıyan Hizb-ut Tahrir (Kurtuluş Partisi) örgütü, Rusya’da 2003 yılından beri yasaklanmış durumda. Buna rağmen güvenlik güçleri şimdiye kadar hala örgüte ait hücreleri ortaya çıkarıyor.
HİZB-UT TAHRİR KIRIM'DAN SONRA UKRAYNA'YA YÖNELDİ
Daha önce Kırım’da çok rahat hareket eden örgütün birçok üyesi, yarımadanın Rusya ile birleşmesinin ardından Kiev’in kontrolündeki topraklara yönelerek, Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine yerleşti. Öte yandan İslamiyet yanlılarının Ukrayna’da yayılmasından memnun olmayan milliyetçilerden bazı kişiler, köktendincilerin tehlike arz ettiği ve ‘şöyle veya böyle harekete geçecek bir saatli bomba’ olduğu konusunda uyardı.
RUSYA'YLA BİRLEŞMESİNDEN SONRA KIRIM'DA HİZB-UT TAHRİR ÜYE SAYISI DÜŞTÜ
Diğer yandan Duma vekillerinden Ruslan Balbek, Ukrayna’nın bugün sadece Hizb-ut Tahrir’in üyeleri için değil, diğer birçok köktendinci örgütler için de barınak haline geldiğini ve bu nedenle Duma çatısı altında, Hizb-ut Tahrir de dâhil olmak üzere, aşırıcılık yanlılarının Kırım’daki etnik ilişkilerin üzerindeki etkisini araştırmakla görevli özel bir çalışma grubunun kurulacağını ve ilgili yasal altyapının hazırlanacağını belirtti.