Örgütün 6 üyesi hakkında ‘Terör örgütünün eylemlerinin organizasyonu ve örgütün eylemlerine katılma’ suçlamasıyla dava açıldı.
Soruşturmayı etkilememesi için dava ile ilgili daha fazla ayrıntıya yer verilmediği belirtiliyor. FSB, 2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla terör örgütü kabul edilen ve Rusya’da yasaklanan Hizb-ut Tahrir örgütünün ülkedeki hücrelerinin ortaya çıkarılarak çökertilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
RUSYA’DAKİ REALİTE ŞARTLARINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER
Geçtiğimiz şubatta Kırım Müftüsü Emirali Ablayev, Hizb-ut Tahrir’in ve diğer birkaç radikal İslami örgütün cumhuriyetteki faaliyetlerine hız vermesi nedeniyle duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Müftülüğün basın dairesinden yapılan açıklamada, “Hizb-ut Tahrir, Habbaşiler, Müslüman Kardeşler, Selefiler gibi mezheplerin aktivasyonu, Kırım Tatarlarının arasında ihtilaflara neden oluyor, Müslümanları yanıltıyor, inançlıların arasında gerginliğe yol açıyor” ifadelerine yer verildi.
Hizb-ut Tahrir’in gençleri saflarına çekme çabalarından vazgeçmediğini söyleyen Ablaev, terör örgütleri yanlılarına yapılan gözaltı operasyonlarınınsa açıklama yapılmadan Kırım Tatarlarına yapılan baskı olarak gösterildiğini vurguladı.
UKRAYNA MİRASI
Kırım Cumhuriyeti milletlerarası ilişkilerden sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Zaur Smirnov da, geçtiğimiz yılın ekiminde Kırım’da Hizb-ut Tahrir’in faaliyetlerini hızlandırması nedeniyle operasyonların yapıldığını açıklamıştı.
Smirnov, “Bunun nedeni, adalet organlarına ve cumhuriyetin yönetimine Hizb-ut Tahrir’in yarımadadaki faaliyetleri ile ilgili birçok kez başvurulmuş olması. Söz konusu faaliyetler, Kırım Müslümanlarda ve Kırımlılarda kızgınlığa neden oluyor” demişti.
2016-2017 döneminde Kırım’da Hizb-ut Tahrir’e ait hücrelerin yürüttüğü faaliyetlere katılan yaklaşık 30 takipçi gözaltına alınmıştı.
1953 yılında kurulan Hizb-ut Tahrir Örgütünün amacının, Müslüman olmayan hükümetleri ortadan kaldırılıp tüm dünyada bir halifelik ilan ederek, Şeriat yönetimini hâkim kılmak olduğu belirtiliyor.