DÜNYA GENELİ KARAMSAR
Habertürk'ten İrem Koca'nın haberine göre Ipsos'un araştırmasına katılanlara gelecek 15 yılda kendileri, aileleri ve ülkelerine dair beklentileri soruldu. Araştırmaya katılanlar, hayat kalitesindeki iyileşmeye rağmen, gelecek 15 yılda dünyadaki genel durumun kötüye gideceği öngörüsünü paylaştı.
TÜRKİYE AVRUPA'YLA AYNI FİKİRDE
Araştırmada 'Gelecek 15 yılda tüm dünyada yaşam şartları iyiye mi gider, kötüye mi?' sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 27'si yaşam koşullarının gelecek 15 yılda da aynı kalacağı, yüzde 29'u daha kötüye gideceği görüşünde. Katılımcıların yüzde 35'i ise dünyada yaşam koşullarının iyiye gideceğini söyledi. Fransa ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri bu soruya ağırlıklı olarak 'Kötüye gider' yanıtını verdi. Aynı soruyu Türkiye'den yüzde 43 'Kötüye gider', yüzde 28 'İyiye gider', yüzde 25 'Aynı kalır' diye yanıtlayarak, Batı ülkeleriyle aynı fikirde olduğunu ortaya koydu.
TÜRKLER KENDİ YAŞAM KOŞULLARINDAN UMUTLU
Araştırma kapsamında katılımcılara 'Gelecek 15 yılda ülkenizin durumu nasıl olur?' sorusu yöneltildi. Güney Afrika'nın yüzde 52'si bu soruya 'Kötüye gider' yanıtıyla en çok endişe duyanlar arasında ilk sırayı aldı. Türkiye'den katılımcıların yüzde 46'sı da gelecek 15 yılda ülkenin durumunun kötüye gideceğine, yüzde 34'ü iyiye gideceğine inandığını söyledi. Aynı soruya yüzde 18 ise 'Aynı kalır' yanıtını verdi. Hindistan ve Çin, Kenya, Senegal, Nijerya'dan katılımcıların çoğunluğu, gelecek 15 yılda ülkelerinin durumunun iyiye gideceğini belirtti.
EĞİTİMDE MUTSUZLUK MEVCUT
‘GÜVENLİK VE ÇATIŞMA ARTACAK'
Türkiye, ulusal güvenlik meselesiyle ilgili endişesiyle dünya sıralamasında ilk sıralarda. Türkiye'nin yüzde 61'i ‘gelecek 15 yılda uluslararası güvenlik ve çatışma'nın kötüye gideceğine inanıyor. 28 ülkeden katılanların yüzde 26'sı bu soruyu ‘İyiye gider', yüzde 43'ü ‘Kötüye gider', yüzde 24'ü ‘Aynı kalır' diye yanıtladı. Fransa (yüzde 62) ve Belçika (yüzde 63) da aynı endişeyi yaşıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre dünyanın sadece çeyreği güvenlik ve çatışma konusunda ilerleme olacağı görüşünde. Batı Avrupa dahil, çoğunluk olumlu gelişme beklemiyor. Bu konuda da olumlu gelişme bekleyen ülkeler ise Kenya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri.
'GELİŞMİŞ ÜLKE VATANDAŞLARI DAHA KARAMSAR'
"Gelişmiş ülke vatandaşlarının hem kendi ülkeleri hem dünyanın geleceğine dair daha karamsar, gelişmekte olan ülkelerinse daha umutlu olduklarını söylemek mümkün. Türkiye'nin ise gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen daha çok gelişmiş ülkelere benzer bir negatif yaklaşım içerisinde olduğunu görüyoruz. Özellikle son yıllarda büyük terör olayları ile yüz yüze kalan Fransa, Belçika, Almanya, ABD gibi gelişmiş ülkelerle birlikte Türkiye'de de en önemli sorun olarak görülen konu terör. Türkiye'de birkaç yıl öncesinde en çok öne çıkan sorun ekonomi ve işsizlik iken son yıllarda yaşanan terör eylemleri nedeniyle bu sorun yerini terör başlığına bıraktı."
‘UYARI OLARAK ALMAK GEREK'
ABD New York Üni. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin:
ÜLKE SAYISI ARTTI, ÖLÜM AZALDI
HaberTürk, Ipsos araştırması sonuçlarına dayanarak, dünyanın en büyük sorunun ‘terör' olduğunu sayfalarına taşımıştı. Bu araştırmada bu sonucu destekleyen başka bir çalışma da merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nden geldi. Enstitünün açıkladığı Küresel Terör Endeksi sonuçlarına göre, geçen yıl 77 ülkede terör saldırısı yaşandı. 2016, endeksin tutulmaya başlandığı 1999'dan beri terör olayı yaşanan ülke sayısının en yüksek olduğu yıl oldu. Yine geçen yıl 25.673 kişi terör saldırılarında yaşamını yitirdi. Buna göre terör kurbanlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 22 azaldı. Buna karşılık terör olaylarının yaşandığı ülke sayısı arttı.