"Halk arasında söylendiği gibi, bu kadar hüzün verici olmasaydı, komik olurdu. Zira ABD'de bunu yapanlar sürekli olarak göğüs gere gere ‘gayretli demokratlar', dünyada bir numara olduklarını söylüyordu ve bu bağlamda ifade özgürlüğü her zaman demokrasinin ışığı gibi öne çıkarılıyordu. İfade özgürlüğü olmadan demokrasi de var olamaz. ABD'de yayın kuruluşlarımıza yapılan saldırı şüphesiz ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır."
'RT, ABD'DE HİSSETİĞİ BASKIYI BAŞKA HİÇBİR YERDE HİSSETMEDİ'
Geçtiğimiz ekim sonunda Twitter, Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine sözde müdahalesini gerekçe göstererek RT ve Sputnik'in sahip olduğu tüm hesaplardan gelen reklamları engelleme kararı aldığını açıklamıştı.
ABD kongre üyeleri ayrıca, seçimlerin sona ermesinden birkaç ay sonra ülkede yayına başlamış olmasına rağmen başkanlık kampanyasına ‘müdahale ettiği' iddiasıyla Sputnik radyosu hakkında da soruşturma açılması çağrısında bulundu.
‘AYNI ŞEKİLDE YANIT VERİLECEK'
Putin, "Dün gördüğüm kadarıyla şu anda Devet Duması'nda görüşülen şeyler belki de fazla sert olabilir, fakat bu doğal bir şey, çünkü iktidarı temsil eden makamlar ortamında aşırı uç değerlendirmeler, sert yorumlar ve katı öneriler duyulabilir. Fakat biz, yanıtımızı mutlaka formül haline getirmeliyiz ve bu yanıt, karşı tarafa aynı şekilde verilecek" ifadelerini kullandı.
‘MEDYA KURULUŞLARIYLA NASIL TARTIŞILIR?'
"Zannedersem kongrede ya da senatoda yapılan son soruşturmalar, oradaki reklam payının on binde birlerde olduğunu gösterdi, izleyici kitlesinin etkisi de binde bir ya da on binde bir civarında ölçülüyor. Yani bu karşılaştırılamayacak bir şey. Zannedersem 100 bin reklam varmış, Amerikan medya kuruluşlarıysa oraya milyonlarca reklam yerleştiriyor. Bu karşılaştırılabilir gibi değil. Fakat bu onlara tehlikeli geldi, müdahale olarak yorumlanıyor."
Yayın kuruluşların pozisyonlarıyla tartışılabileceğini, ancak bunun baskı yoluyla yapılmaması gerektiğini vurgulayan Putin, "Yayın kuruluşları kendi bakış açılarını ifade ediyor. Bilgi veriyor, yorum yapıyor ve kendi bakış açılarını ortaya koyuyor. Bununla tartışılabilir, ancak bu, kapatma veya mesleki faaliyetleri olanaksız hale getiren koşulları oluşturma yoluyla değil, kendi bakış açısını ortaya koyma, kendi bilgilerini kitlelere ulaştırma yoluyla yapılmalı. Böyle olmadı, fiilen kapatma yolunu seçtiler. Yanıt ta buna uygun, aynı şekilde verilecek"
‘BİR TAKIM ZIRVALAR'
Tüm bunları Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan ancak dün öğrendiğini söyleyen Putin, "Bu konuda hiç ama hiçbir şey bilmiyorum. Bence tüm bunlar bir takım zırvalar" ifadelerini kullandı.
Putin, tüm olup bitenleri ABD'de devam eden iç siyasi mücadelenin bir tezahürü olarak niteledi.
ABD Ticaret Bakanı Ross'un ‘Rusya'yla ilişkilerini' de yorumlayan Putin, Wilbur Ross'un daha önce bir işadamı olarak tüm dünyadan ürün tedarikçileriyle kontratlar imzaladığını hatırlattı.
Rus lider, "Belki de Rus tedarikçilerle de kontrat imzalamıştır. Fakat tüm bunlar işin ötesinde bir şey değil ve bunun hiçbir zaman siyasetle herhangi bir alakası olmadı ve şimdi de yok" diye konuştu.
‘Rus müdahalesi davasının' bir figüranı daha olarak görülen Trump'ın eski kampanya danışmanı Paul Manafort, eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminde Ukrayna hükümetine çalışmış olmakla suçlanıyor.
Bu konuda da değerlendirmelerde bulunan Putin, "Bunun Rusya'yla ne alakası var? Hiçbir alakası yok. Burada hiç ama hiçbir şey yok. Tüm bunlar boş konuşmalardan ve her türlü ipucunu mevcut başkanla mücadelede kullanma arzusundan ibaret. Fakat bu bizim işimiz değil, kendileri çözsün" ifadelerini kullandı.