Rus tarafının sinyallerinin ‘es geçildiği' kaydedilen açıklamada, "Her şeye rağmen RT'nin ABD'deki kuruluşlarına 13 Kasım'a kadar yabancı ajan olarak kayıt olmaları için ültimatom verildi. Aksi taktirde çalışanlarını tutuklamaya başlamak ve hesapları dondurmakla tehdit ediyorlar. RT'nin ABD'deki gazeteci camiasının normal çalışması artık bozulmuş durumda" dendi.
‘ABD'de haber üreten dış basın kuruluşlarına şimdiye kadar yabancı ajan olarak kayıt olma taleplerinin yöneltilmediğine' dikkat çekilen metinde, "ABD yönetimi, sıradaki çifte standart örneğini ortaya koyarak, tehlikeli bir örnek olay yarattı" ifadeleri kullanıldı.
‘RUS BASININA YAPILAN BASKI ABD'NİN İLİŞKİLERİ BİLİNÇLİ OLARAK KÖTÜLEŞTİRDİĞİNİ GÖSTERİYOR'
Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Rus basınına yapılan baskının ABD'nin ilişkileri bilinçli olarak kötüleştirdiğini gösterdiğini belirtti.
Büyükelçiliğin açıklamasında, "Rus basın kuruluşlarına yapılan kaba baskı, Amerikan tarafın eskisi gibi bilinçli olarak ilişkileri bozma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Onun taleplerini, alternatif bilgi kaynağını yok etme çabası, uluslararası basın özgürlüğü normlarının kabul edilmez biçimde ihlali olarak değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "ABD'deki basın kuruluşlarıyla ilgili durumu araştıran kuruluşları buna gerektiği gibi tepki vermeye çağırıyoruz. AGİT'in nasıl bir tepki vereceğini merak ediyoruz. UNESCO İfade ve Basın Özgürlüğü İyi Niyet Elçisi Christiane Amanpour'dan da durumla ilgili değerlendirme yapmasını bekliyoruz" dendi.
RT ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan daha önce ABD yönetiminin Rus televizyonu ile ilgili taleplerinin yasal olmadığını açıklamıştı.