ÇKP'nin 19. Kongresinde alınan kararları, Çin'in küresel anlamda hedeflerini Doğu’nun devini yakından takip eden gazeteci Meriç Şenyüz'le konuştuk.
'ÇİN TARİHSEL ÖNEMİ KAVRANMADAN ANLAŞILAMAZ'
'ÇAN KAY ŞEK'İN ABD'YLE İLİŞKİSİ YENİ BİR GÜÇ DOĞURDU: ÇKP'
Şenyüz, Mao başkanlığındaki ÇKP'nin 'Uzun Yürüyüş'le başlattıkları mücadelenin başarıya ulaşıp 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulması ve iki aşamalı sosyalizme yönelinmesiyle sonuçlandığını şu sözlerle anımsattı: ''ÇKP çeşitli iç karışıklıklar yaşamasına rağmen özellikle 1934'ten sonra Mao Zedung'un başkanlığında Batılıların 'paramount leader' dedikleri şekilde hem halk kurtuluş ordusunun lideri, hem de partinin tartışmasız lideri haline gelip 'Uzun Yürüyüş'le başlayan 15 yıllık bir mücadeleden sonra Mao 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilan etti. Burada sosyalizme yönelen bir Çin görüyoruz. Bu iki aşamada gerçekleşmiştir. Önce 'yeni demokratik devrim' denen aşama geçiliyor, arkasından 'ileri büyük atılım' denilen 1956'da yapılan açılımla beraber sosyalizme geçiliyor.''
'Şİ DE MAO’NUN KIZIL MUHAFIZLARINDAN'
'HUA GUOFENG’İN ORTA YOLU'
Şenyüz Mao’nun ölümü sonrası ÇKP'nin başına gelen Hua Guofeng’in ise partinin iki kanadına mesafe koyup ortayolcu bir çizgi izlediğini belirtirken, “Yani Mao'nun aşırılıklarıyla Mao'nın kapitalist yolcu dedikleri ekip arasında ortayolcudur. Çünkü Mao'nun aşırılıklarını devam ettirmek isteyen Mao'nun karısının da aralarında bulunduğu 4'lü çete denen bir ekip vardır. Hua Guofeng hem 4'lü çeteyi tasfiye eder hem de sağcıları durdurmaya çalışır” vurgusu yaptı.
'DENG’İN ÖZLÜ SÖZÜ: ÖNEMLİ OLAN KEDİNİN RENGİ DEĞİL FARE YAKALAMASI'
‘Şİ MAO ÖLMEDEN FİKİR DEĞİŞTİRDİ’
'Şİ İLK 5 YILINDA YOLSUZLUĞUN ÜZERİNE GİDEREK SİVRİLDİ'
'Şİ'NİN KONUŞMASI ABD BASINI TARAFINDAN AŞIRI DİKKATLE İZLENDİ'
Şi'nin 19. Kongre’deki konuşmasını ‘ÇKP tarihindeki en önemli konuşmalardan birisi’ diye niteleyen Şenyüz, ABD basınının konuşmayı kelimesi kelimesine analiz edecek denli dikkatle izlemesine de vurgu yaptı: “ÇKP tarihinde üç-dört tarihi konuşma vardır: Mao'nun 1934'te lider olması, Kültür Devrimi'ni başlattığı konuşma, Deng Şiaoping'in yeni dönemi açtığı konuşma ve Şi'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşma. Bu konuşma neden önemli? Şimdi araları iyi gözüküyor olsa da Çin'in baş aslında 'baş düşmanı' ABD basınından doğru bakalım. New York Times hiç üşenmeden 'pazar (piyasa)' sözcüğünün konuşmada tek tek ne kadar geçtiğini saymış: Hu Jintao'nun 2012’deki konuşmasında 24, Jiang Zemin'in 1997 konuşmasında 51 kere geçmiş. Ama Şi sadece 19 kere kullandı. Bunu 'piyasa' yönünde geri adım olarak yorumluyorlar. İkinci bir noktada Mao’ya doğrudan atıf var. ÇKP Deng ile birlikte aslında ideojisini de değiştirdi. Bugün ÇKP'li birisiyle konuşursanız size der ki: Mao %70 doğru çünkü ülkeyi Japon emperyalizminden kurtardı %30 hatalı çünkü Büyük Proleter Kültür Devrimi yaptı. Deng ise tartışmasız bir biçimde kabul görüyor. Ama Şi’nin konuşmasına baktığımızda ise Deng'den çok Mao'ya atıf var. Sanki kendi Maocu gençliğindeki köklere doğru atıfta bulunuyor.”
'ÇİN DÜNYADA EKONOMİSİNE GÖRE ROL ALMAK İSTİYOR'
'ÇİN BİR ÇEŞİT REFAH TOPLUMU YARATMAK İSTİYOR'
‘İDEOLOJİSİ OLMAYAN DÜNYA GÜCÜ OLAMAZ FİKRİYATI MAO'YA DÖNDÜRDÜ'
Meriç Şenyüz, Çin'in yeni hedefleri açısından ‘Kuşak ve Yol' girişimini anımsatırken, bunun aynı zamanda çok ciddi bir ideoloji yayma kanalı olarak tasarlandığının altını çizdi. Şenyüz’e göre ideolojiye verilen önem de Şi'yi Mao vurguları yapmaya götürüyor: "'Bir Kuşak, Bir Yol' diye anılan İpek Yolu'nu yeniden canlandırma projesi Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar uzanan ve çeşitli yan kollara dağılarak uzanan bir ticaret, kültür yolu ve aynı zamanda da ideolojik etki yayma kanalı. Şi’nin konuşmasındaki Mao Zedong vurgularını sosyalizme geri dönüşten ziyade şöyle anlamak gerekir; Amerika'yı Amerika yapan ekonomisi, ordusu elbette ama Hollywood'u da, Amerikan rüyası da. Yani ideolojisi olmayan dünya gücü olamaz sonucu çıkıyor. Bu nereden değişecek? Konfüçyüsçülük yapacak değil 21. yy.'da. Mao'ya atıfta bulunarak 'biz eşitlikçi bir toplumuz, bakın bizim gibi olun' deniliyor. ABD neden bu kadar güçleniyor, herkes ‘küçük ABD’ olmak istediği için. Siz de 'küçük Çin' olun. Bunun için ne yapması lazım? Kendi içindeki keskin sınıf ayrımlarını uzlaştırması ve refah toplumu. Onun için Şi sürekli 'refah' vurgusu yaptı. 'Halka refah dağıtmaktan 'yani bu 'bonoları' artık harcamaya başlamaktan bahsetti.
'ABD BİR YANIYLA ZENGİNLERİNİ ÇİN'E BORÇLUYDU'
'ÇİN TÜRKİYE'DE BİLE KÜLTÜR YATIRIMINA BAŞLADI'
Şenyüz Çin'in kültür politikaları çerçevesinde Türkiye'de de ciddi girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti: “Çin Türkiye'ye bile artık kültür yatırımı yapmaya başladı. Xinhua Ajansı Türkçe yayına başladı, Çin radyosu başlıyor. Türkiye'de bir Çin kültürü dergisi çıkmaya başladı. Enis Batur, Tunca Arslan gibi çok değerli insanların başında olduğu Modern İpek Yolu dergisi çıkmaya başladı. Birkaç sene önce Canut Yayınları diye ÇKP’nin doğrudan teorik yayınlarını basan bir yayınevi yayın hayatına başladı. Çin Sinemasını da önümüzdeki yıllarda göreceğiz, büyük yatırımlar yapacaklar.”
‘ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI BEKLENTİSİNE HAZIRLIK’
Şenyüz, diğer önem verilen alanlardan birisinin de savunma olduğunu belirtirken, ''Konuşmada çok yoktu ama ciddi anlamda askeri bir yatırım var. Bizzat ÇKP önderleri tarafından yazılan metinlerde 2020'lerde Üçüncü Dünya Savaşı olasılığının yüksek olduğu ve Çin'in buna hazırlanması gerektiği vurgusu da var” diye ekledi.
'RUSYA'YLA ÇİN AYRILMAZ İKİLİ GİBİ GÖZÜKSE DE BU ALDATICI BİR GÖRÜNTÜ'
'İLİŞKİNİN İYİ OLABİLMESİ İÇİN ÇİN TÜRKİYE'NİN UYGUR TÜRKLERİNDEN ELİNİ ÇEKMESİNİ İSTİYOR'
Şenyüz'e göre Çin ile Türkiye'nin ilişkisinde ise Uygur meselesi kilit ve Çin, Türkiye'den Uygur Türkleri politikasını terk etmesini istiyor: “Türkiye stratejik olarak İpek Yolu'nun geçtiği yerde. Onun için Erdoğan Çin'de iyi karşılandı. Fakat Uygur meselesi bu ilişkide çok önemli. ABD'nin de bu meselede yeri var. Biliyorsunuz Uygurların sürgün lideri ABD'de ikamet ediyor. Türkiye'de de Uygurlar sürekli eylem yapıyor. Fakat Çin bunları terörist sayıyor. Bu durum devam ettiği müddetçe ilişkiler sancılı olacaktır. İlişkilerin daha iyi olabilmesi için Çin, Türkiye'den Uygur Türklerinden tamamen elini çekmesini istiyor.”