92 yıllık golf sahası askeri lojman olacak https://t.co/HIPmgX2IVN pic.twitter.com/8urYbwcggB
— Habertürk (@Haberturk) October 24, 2017
KULÜP, 1922 YILINDA MASLAK’A TAŞINDI
Kulüp, 1922 tarihine kadar farklı yerlerde kurdukları sahalarda faaliyetlerini sürdürdü. Kulübün geçmişinde kullandığı golf sahalarının tarihine bakıldığında ilginç benzerlikler var. Çünkü tarihi boyunca yerleri farklı olsa da golf sahasının komşusu, bazen ‘süvari’, bazen ‘kamp’, bazen ‘akademi’ kimlikleri ile hep askerler oldu. İGK son sahası olan Maslak’taki araziye ise 1922 yılında taşındı. Maslak’taki arazide İngiliz Sefareti’nin finansmanıyla 18 çukurlu saha ve bir kulüp binası inşa edildi. 92 yıl sorunlar yaşansa da kulüp tarafından kullanılan Harp Akademileri Komutanlığı’na bağlı 350 dönümlük arazi 2012 yılında yeniden kulübe kiralanmadı. İGK Maslak sahası; gören tüm yabancıların hayran kaldığı ve dünyada çok az bulunan konumuna rağmen 2012’de ‘Spor dışı amaçlar’ için kullanılacağı gerekçesiyle İGK ile sözleşmenin yenilenmemesi sonucu 92 yıl sonra tekrar kaybedildi.
1922’de İGK’nin kullanmaya başladığı Maslak’taki arazi 1923’de Cumhuriyet’in ilanı ile devlet hazinesine geçti. Aynı yıl arazi için devlet ile ilk kira sözleşmesi imzalandı. Ancak 1929’da arazinin askeriyeye tahsis edilmesi istendi. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü talebi reddetti ve “Sporun mühim bir şubesi olan golf sahası ittihaz edilmek üzre ciheti askeriyece işgalinden sarfı nazar buyurulması…” notuyla arazinin İGK tarafından kullanılmasına izin verdi.
Yıllar içinde araziye Süvari Okulu, İTÜ, Savunma Bakanlığı talip oldu. Arazi önce Savunma Bakanlığı’na, sonra Harp Akademileri Komutanlığı’na tahsis edildi. Golf sahası ise kiralık olarak kulüp tarafından kullanılmaya devam etti ama 18 çukurlu saha 9 çukura indirildi.
Kuruluşundan itibaren İngiltere ve Amerika büyükelçilerinin dönüşümlü olarak, 1941-1951 arasında The New York Times Türkiye muhabiri J.W. Kernick’in başkanlığı üstlendiği İGK’de zaman içinde Türk üyeler yönetimde yer aldı. Tayyar Çulcu, Prof. Şinasi Erel, Yekta Teksel, Prof. Altan Onat, Selim Egeli ve Mustafa V. Koç, Türk başkanlar olarak görev yaptı.
İGK, Türkiye’nin en eski spor kulübü olmasının yanı sıra, Türkiye’de golfün yayılmasına katkıda bulundu. Türkiye’de bir spor dalı olarak görülmeyen golf, yıllarca resmi olarak tanınmamış, 1969’da da Tenis Federasyonu’na bağlanarak önemsiz bir spor dalı niteliği anlayışıyla varlığını devam ettirdi. Yabancı golfseverlerin Türkiye denince çaldıkları tek kapı İGK oldu. 1996’da İGK ve başkanı M.Vehbi Koç’un öncülüğünde, İGK üyelerinden Raif Bilir’in kurucu başkanlığında kurulan Türkiye Golf Federasyonu ile Türk golfü hakettiği kimliğine kavuşturuldu. İstanbul Golf Kulübü Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en eski 4. golf kulübü.