‘MEZAR YÜZYILLAR BOYUNCA SAPASAĞLAM KALMIŞ OLABİLİR'
Olası mezarın yüzyıllar boyunca sağlam kalmış ihtimali olduğuna işaret eden Karabayram "Bugün, biliyorsunuz dördüncü yüzyılda Aziz Nikolas'ın vefatında Aziz Nikolas Kilisesi'ne defnedildiği dile getiriliyor. Ve bu kilise altıncı yüzyılda dönemin imparatoru I. Justinianos tarafından yeniden inşa ediliyor. Tabii bu inşa yapılırken o aşağıdaki bölümün de korunmuş olması çok muhtemel diye düşünüyorum. Eğer korunmuşsa da 529'daki deprem alt bölümün çok fazla etkilememiş olabilir. Çünkü etkileseydi çekimler esnasında bu kadar sağlam duvarlarla karşılaşmazdık" dedi.
Çalışmalarla ilgili olarak bir heyet kurulacağını ancak kurulacak heyetin detaylarının henüz belirlenmediğine değinen Karabayram "Başlatılacak detaylı araştırmaya ilişkin ayrı branşlarda 8 bilim adamı atanacağı yönünde Türk basınında yer alan bilginin kesinliği olmadığına işaret eden Karabayram "Proje için bir heyet oluşturulacak. Çalışmalar devam ediyor. Ancak heyetin sekiz kişi olduğuna dair benim ağzımdan bir söz çıkmadı" dedi.
‘İTALYANLAR HİÇ BİR ZAMAN İDDİALARININ GERÇEKLİĞİNİ KANITLAYAMADI'
Demre'deki Aziz Nikolas Kilisesi'nde yer alan ve İtalyan tüccarların Nikolas'ın kemikleri götürdükleri iddia edilen mezara ne olacağı ve o mezarın sıradan bir papaza ait veya sahte olma ihtimalinin sorulması üzerine Karabayram "Bu konu yıllar önce de dile geldi. İtalyanlar bu bilginin doğruluğunu kanıtlayamadılar. DNA testi yaptılar ama testin sonuçlarını açıklayamadılar. Çünkü burada detaylı bir sondaj veya çalışma yapmış olmaları gerekiyordu. Burada önemli olan, dördüncü yüzyıl yapısının varlığının ortaya çıkmış olması, eğer oraya bir müdahale yapılmadıysa; bu 11'nci yüzyılda bulunan kemiklerin Aziz Nikolas'a ait olduğunun kanıtlanmadığına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.
Kilisenin zemininde bir mezar bulunursa bilim insanlarının onun kime ait olduğu, kimin kemiklerinin bulunmasının doğrudan anlaşılabilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Karabayram "Bu ancak şöyle anlaşılabilir. Eğer bulduğunuz yapıtta bir yazılı taş ve döneme ait bir veri çıkarsa o zaman anlaşılabilir" dedi.
‘AZİZ NİKOLAS'IN KEMİKLERİNİN DEMRE'DEN HİÇ AYRILMAMIŞ OLMASI OLASI'
Nikolas'ın kemiklerinin hiç bir zaman Demre'den ayrılmamış olmasının da olası olduğunu söyleyen Karabayram "Dönemin imparatoru Aziz Nikolas adına bir kilise yeniden inşa etmişken ben dönemin imparatorunun bu kemiklerin Demre'den ayrılmaması için gerekli tedbirleri almış olduğunu düşünüyorum" dedi.
Karabayram "Tabii, önemli olan neyin nerede nasıl sergilendiği değil; kültürel varlıkların korunup, ileriki nesillere taşınmasıdır. Ancak şöyle bir gerçek var ki, Aziz Nikolas'ın doğduğu yer Patara. Yaşadığı yer Kaş ve Demre. Ve onun kesinlikle orayla bağlarının olduğuna inanıyoruz. Ve bu bağları güçlendirebilecek bulgulara ulaşılması da dünya tarihinde bir ilk olacaktır" dedi ve ekledi:
"Bu ihtimalin gündeme gelmesinin ardından akın akın turistler Demre'ye gelmeye başladı. Keza Bazı turist kafileleri rotalarını buraya çevirdiler. Bulgular kesinleşirse, turist sayısı büyük oranda artacaktır dedi.
‘DEMRE'NİN ALTYAPISI YÜZBİNLERCE TURİSTİ KARŞILAMAK İÇİN YETERLİ'
Sputnik'e konuşan Demre Belediye Başkanı Süleyman Topcu da, Noel Baba Kilisesi'nde tespit edilen hiç bozulmamış bir tapınağın içindeki özel bölümde Noel Baba'nın gerçek mezarının bulunduğunun ıspatlanması halinde; Demre'ye gelen turist sayısında çok büyük bir artış olacağına işaret ediyor.
Topçu "Kimse heveslenmesin, Noel Baba bu topraklarda yaşadı ve öldü. St Petersburg'a gittiğimde de bu bilgiyi okudum. Hiç tereddüt yoktur ki, Aziz Nikolas burada yaşadı ve öldü" dedi.
Demre'deki kazılarda mezarın gerçekten Aziz Nikolas'a ait olduğu ortaya çıkarsa kente on binlerce turistin akın etmesi durumunda Demre'nin bu turistleri karşılayacak altyapıya sahip olduğunu söyleyen Topçu "Allaha şükür, böyle bir altyapı var. Daha önce ziyaretçi sayısı 700 binleri gördü. Yeniden bu sayılara yükselebiliriz" dedi ve ekledi:
"Şehirde aynı anda 3 bin kişinin yemek yiyeceği tesis var. Altyapı gelecek turistleri kaldırır."