Russia Today (RT) köşe yazarı İgor Molotov, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye uzun zaman önce 1990’lı yılların tatil beldesinden Ortadoğu’nun güçlü siyasi oyuncusuna dönüştü. Türkiye bugün, çıkarları sınırlarının çok ötesine yayılan büyük jeopolitik proje."
"Ankara’daki görüşme sırasında, Erdoğan bağımsızlığını ve Ortadoğu’daki süreçlerle ilgili Rusya’yla ortak anlayışa sahip olduğunu teyit etti. Her iki lider Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün değişmez olduğunu açıkladı. Bu tarih açıdan önemli olan açıklama, ABD ve İsrail’in silahlı petrol bölgelerini oluşturma yoluyla iki ülkeyi bölme planlarına ters düşüyor. Bu plana göre, temel istikrarsızlık ocağının ise Kürt ulusal devletin olması gerekiyor."
'ABD'Lİ ASKERİ DERGİ, 2006 YILINDA KÜRDİSTAN SINIRLARINI YAYINLADI'
"Evet, resmi olarak ABD, IKBY’nin bağımsızlık referandumunu kınadı. Sadece resmi olarak. Oysa 2006 yılında, Armed Forces Journal dergisinde, sözde Yeni Ortadoğu’nun haritası yayınlanmıştı. Haritayı hazırlayan ABD askeri Ralph Peters’ti. Bu harita resmi olarak Pentagon tarafından kabul edilmiyor ancak NATO Savunma Koleji ve ABD Ulusal Harp Akademisi’nde subaylar için programlarda kılavuz olarak kullanılıyor. Peki, bu haritada ne var? Haritada, Ortadoğu ülkelerinin maksimum derecede ABD’nin çıkarlarına uyan olası sınırları çizildi. Bu haritaya göre Özgür Kürdistan kurulmalı, yani Türkiye, Irak, Suriye ve İran’ın parçalarından oluşturulan mutant devlet. Bilim kurgu mu? Pek değil. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Arap Şarkı’nın yeniden biçimlendirilmesi politikasını öncelikli gösteriyordu. Rice, 2006’da şu ifadeleri kullanmıştı: ‘Bugün gözlemlediğimiz, aslında doğum sancılarının başlangıcı, sonucunda Yeni Ortadoğu doğacak ve ne yaparsak yapalım bu Yeni Ortadoğu için çalıştığımızın farkında olmalıyız’. Eski dışişleri bakanının görüşünü dikkate almayabiliriz ama Ortadoğu’daki olaylar zinciri, ABD’nin Büyük Kürdistan’a yönelik duruşunu doğruluyor."
'MOSKOVA-ANKARA İTTİFAKINA ENGEL OLMAK İÇİN PROVOKASYONLARA BAŞVURULUYOR'
"Rusya elbette kaosun büyümesine ilgi duymuyor. Ama en çok, Arap ve Müslüman dünyasında merkez hub rolünü almak isteyen Türkiye bunu istemiyor. Türk ordusunun huzuru bozanlara karşı kullanılacağını Erdoğan defalarca dile getirmişti. Böyle bir politikayı yürütmek için kendi hırslarına sahip olmak az. Bu yüzden Erdoğan, Rus S-400’lerden yana seçimini yaptı. Bu sistemler, Batı partnerlerinden bağımsızlığını garanti edecek. Bu adım, Türkiye dışında olduğu kadar içinde de eleştirildi. Çünkü halen ülke içinde NATO yanlıları güçlü. Moskova’yla yaklaşmaya yönelik adımlar, her zaman medyada sert tepkiyle karşılaşıyor. Moskova-Ankara ittifakına engel olmak için de en aşağılık provokasyonlara başvuruluyor."
'PUTİN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ, TRUMP İÇİN BEKLENMEDİK OLDU'
Eminim, bu görüşme Rusya-Türkiye yakınlaşmasının karşıtlarını öfkelendirdi. Bu görüşme, Erdoğan’ı kafeslemeye çalışan ABD Başkanı Donald Trump için de beklenmedik oldu. En önemlisi de bu görüşme, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ABD’nin görüşüne göre haritadan silinebilecek diğer Arap ülkelerinin liderleri için iyimser sinyal oldu.