Iraklı Şii vekil Habib el Tarfi, Sputnik’e verdiği mülakatta Bağdat’ın referandumu ve referandumdan sonraki gelişmeleri önlemenin başlıca aracının, yapıcı bir diyalog olduğunu belirtti. Tarfi, “Referandum bölgedeki güvenliği ve Irak ulusal devletini tehlikeye sokabilir. Olası bir Kürt devletinin kurulması, başta Türkiye, İran ve Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki tüm ülkeler için sorun oluşturacak. Örneği Suudi Arabistan’da çok sayıda Şii, Fas’ta Tuaregler, Mısır’da da Kıptiler yaşıyor. Sonuç olarak tüm bunlar tüm bölge için bir kriz ve yeni bir Sykes-Picot Anlaşması getirebilir. Bu nedenle İsrail hariç tüm ülkelerin planlanan referandumu kararlılıkla kınadıklarını görüyoruz” diye konuştu.
'KÜRT DEVLETİNİN GELECEKTEKİ TÜM KOMŞULARI BÖYLE BİR DEVLETİN KURULMASINA KARŞI'
IKBY’deki siyasi güçlerin birçoğunun da referandumun yapılmasına karşı çıktıklarını veya ertelenmesini istediklerini belirten Tarfi, sözlerine şöyle devam etti: “Kürt devletinin gelecekteki olası tüm komşuları (Irak, Türkiye, İran), böyle bir devletin kurulmasına karşı. Türkiye Cumhurbaşkanı bu konuda belki en katı açıklamaları yaparak, bu ayın 22’sinde Milli Güvenlik Kurulu’nu (MGK) toplayacağını ifade etti. İran da Kürt devleti ile arasındaki sınırı kapatacağını ve tüm anlaşmaları iptal edeceğini açıklayarak, en az onun kadar sert söylemlerde bulundu. Irak ise bu referandumun yapılmasından en çok zarar görecek olan ülke ve bu nedenle referandumu kararlılıkla reddediyor. Bu tür şartlarda bağımsız Kürt devleti var olamaz.”
Sputnik’e konuşan Iraklı Sünni vekil Intisar al Jaburi ise ülkenin çoğu bölgesinin halen militanların kontrolünde olduğu için şu anki asıl gündem konusunun IŞİD’le mücadele olduğunu ve bu sorunla mücadele etmek için birlik olunması gerektiğini belirtti. Al Jaburi konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
- Ülke güvenlik ve ekonomi alanında ağır bir krizden geçiyor, bölünmek durumu daha kötüye götürebilir. Aralarında komşuların, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin bulunduğu dış ülkeler de bağımsızlık referandumunun yapılmasına karşı çıkıyor. Irak parlamentosu, referandum olsa da sonuçlarının dikkate alınmayacağını açıkladı. Böylelikle referandum için hiçbir düzeyde olumlu şartlar oluşmuş değil. Bu nedenle Irak’taki kardeşlerimizin sorunların çözümü için diyaloğa gitmeyi tercih etmelerini umarız. Irak anayasasında, devletin federal yönetim şekilli tek bir devlet olduğu belirlenmiş durumda.
- Sünniler şu anda en zor durumda kaldı. En çok onların yaşadıkları yerler IŞİD tarafından talan edildi ve Kürt meselesinde ‘tartışılır’ hale geldi. Referandum onları daha da güçsüzleştirecek. Şu anda Iraklı Sünnilerin durumu kıskanılacak gibi değil.
- Biz diyalog çağrısı yapıyoruz. Haklar korunmalı. Merkez ile ilişkilerin detayları ayrılarak değil, görüşülerek çözülebilir.