Türkiye'deki tutuklu Alman vatandaşlarının durumuna dikkat çeken Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekim ayında yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye'nin üyelik müzakerelerini masaya yatırmak istediğini söylemişti.
Üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi için 28 AB üyesinin oy birliği gerekiyor
Estonya Dışişleri Bakanı Mikser bu konudaki herhangi bir kararın, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin birliğe üyelik kriterlerine uyup uymadığı konusunda yapacağı bir değerlendirmeyi beklemesi gerektiğini vurguladı.
'AB, TÜRKİYE'YE ÇOK DİKKATLİ DAVRANMALI'
Mikser " Türkiye'nin aday ülke statüsünü tartışırken aynı zamanda tüm boyutları ile gelecekteki ilişkileri ele almalıyız. Bu konulara kapsamlı şekilde bakmadan acele kararlar almamalıyız" diye konuştu.
FİNLANDİYA: TÜRKİYE'DE İNSAN HAKLARI SORUNLARI OLDUĞUNU BİLİYORUZ AMA…
Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini de Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşı olduğunu açıkladı.
Soini "Diyalogda olmak her zaman yararlıdır. Türkiye'de insan hakları sorunları olduğunu biliyoruz ama ben müzakerelerin kesilmesi taraftarı değilim" dedi.
Aynı toplnatıya katılan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Almanya'nın Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin durdurulması konusundaki duruşunu yineledi.
Gabriel, Türkiye'nin giderek artan bir hızla AB'den uzaklaştığını, insan haklarını hiçe saydığını, hukuk devletini sorgulanabilir hale getirdiğini ve gazetecileri tutukladığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nazi benzetmesine ve yaşanan diğer siyasi gerilimlere karşın Almanya'nın uzun bir süre bu söylemlere karşı soğukkanlılığını koruduğunu belirten Gabriel, artık Almanya'nın kırmızı çizgisine ulaştığını ve hiçbir şey olmamış gibi yola devam edemeyeceğini söyledi.
LİTVANYA: MÜZAKERELERİ DURDURMAKLA TÜRKİYE'Yİ UZAKLAŞTIRMIŞ OLURUZ
Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hayır, müzakere sürecini devam ettirmeliyiz, kolay olmasa da, bu gibi bağlantıların değerini bilmeliyiz" dedi.
"Müzakereleri durdurmakla, son vermekle Türkiye'yi daha da uzaklaştırmış oluruz. Sanırım bunun etkisi istediğimizin tam tersi olur."
PIRI: GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINSIN, GÜMRÜK BİRLİĞİ DEVAM ETSİN
Piri, Gümrük Birliği'nin "AB'nin şu anda Türkiye üzerinde bazı standartlar için pazarlık unsuru olarak kullanabileceği en gerçekçi koz" olduğunu söyledi.
Piri, "Türkiye bu yönetimiyle asgari insan hakları standartlarını bile karşılamıyor. Ancak Türk halkının elinden AB perspektifini almamalıyız. Görüşmeleri askıya alırsak, tekrar canlandırmak için kendi koşullarımızı öne sürebiliriz" dedi.
Piri, Merkel'in görüşleri konusunda şöyle konuştu:
'AB ÜLKELERİ TÜRKİYE İLE EVLENMEK İSTEMİYOR AMA BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYOR'
Öte yandan Talinn'de bulunan bir Türk yetkili, AB'nin Türkiye'nin üye olmasını isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini söyledi. Yetkili AB ülkeleri için, "Evlenmek istemiyorlar ama birlikte yaşamak istiyorlar" ifadesini kullandı. AB içinde bu konuda
Türkiye'nin üyelik talebine son vermek için 28 üyenin hepsinin onayı gerekiyor ki böyle bir görüş birliği ortada yok. Ancak Avrupa Parlamentosu'nun daha önce önerdiği gibi, müzakereleri askıya almak için, üyelerin çoğunluğunun onayı yeterli.