Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
AB ile bölgesel konularda görüş ayrılığı yok. İlişkilerimizde sorunlar da var, diyalog sürmeli.
Gazeteci kimliğine sahip olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez veya başka bir meslek de olabilir. Hain darbe girişiminin içinde bulunan ve bu darbe girişimine aktif destek veren kim olursa olsun, ister gazeteci ister asker ister polis ister siyasetçi fark etmez, hepsi aynı, birini diğerinden ayıramayız. O yüzden gerçek demokratik muhalefetle teröre destek verenler ayırımını bilmezsek o zaman sorun orada başlar. Bunu çok iyi bir şekilde tespit edip ayırt etmek lazım. Bu konularda her türlü bilgiyi biz AB'ye vermeye, bilgiyi paylaşmaya hazırız, bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonraki süreçte de yapacağız.
Terör örgütleri ile mücadele ediyoruz. Elbette bir darbe girişimine maruz kaldık. AB'den de yeterince destek görmedik. Bir yıl sonra yeterince destek görmeye başladık; o da açıklamalarla. Bunlarla mücadele ediyoruz. Bunlarla mücadele yaparken attığınız adımlar, alınan tedbirleri hukuk içinde yapmaya çalıştık varsa bir hata bunu da düzeltiyoruz. Olağanüstü hal de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Yani olağanüstü hal kararı tıpkı Fransa'nın yaptığı gibi.
Bu örgütün (Uluslararası Af Örgütü) başındaki Taner Kılıç, FETÖ'nün, yani bizdeki darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün, FETÖ üyelerinin kullandığı Bylock programını kullanmış telefonda ve buradan da FETÖ'nün yurt dışındaki üyeleriyle, üst düzey yöneticileriyle görüşme yapmış. Bunun tutuklanması, Türkiye'nin Uluslararası Af Örgütüne karşı olduğu anlamına gelmez, şahısla ilgilidir.
HAHN: MÜLTECİ KRİZİNDE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Hahn'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Mülteci krizinde işbirliği son derece önemli. Şu an fasılların daha fazla açılması mümkün değil.- Türkiye'deki tutuklamalar, ifade özgürlüğü konusunda kaygılıyız.
Mülteci konusu çözümünde iki taraf da olumlu bir ilerleme kaydetmiştir ve bu sayede birçok hayat kurtarılmıştır. Türkiye mülteciler için tesisler oluşturdu ve mükemmel bir ev sahipliği gösteriyor. Türkiye'deki mülteciler için 2,9 milyar euroayrıldı. Bu fonların yıl sonu yerine ulaşmış olmasını umuyoruz.
Vize konusunda mesajımız net. Türkiye koşulları yerine getirdiği takdirde AB sözüne sadık kalacaktır. Türkiye'nin 77 kriterden tamamlanması gereken 5 kriteri daha var. Bu süreçte Türk muhataplarımızla yakın irtibatımız sürecek.
ÖMER ÇELİK: FASILLAR AÇILMALI
Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları:
Aramızda sorunlar olduğu anlaşamadığımız konular olduğu açık ama çözüm aramaya devam edeceğiz. Aramızdaki diyalogun yeni bir zemini var. En azından bir yoi içinde birçok diyalogu gerçekleştireceğiz.
Türkiye-AB ilişkilerinin omurgası katılım müzakereleridir. Türkiye aynı zamanda bir aday ülkedir.
Bizim en çok tartıştığımız konu, ifade hürriyeti, medya özgürlüğü, hukuk gibi konular. Bu konuda düşüncelerimizi açıkça ifade ediyoruz. Türkiye ile sorunları çözülmesi gereken adım ise fasılların açılmasıdır. Biz 23. ve 24. fasılların açılmasını istiyoruz.
Özellikle son görüşmelerden sonra Kıbrıs konusunda Türkiye'nin yapıcı tutumu görülmüştür.
Türkiye bu fasıllardaki tüm hazırlıklarını tamamlamıştır ama siyasi nedenlerle blokaj olmamalı. Türkiye'ye gelecek mali yardımların süratli şekilde gelmesi lazım. Bu konuda hızlanma beklediğimiz ifade etmek isterim.
Sığınmacı anlaşması ile ölümlerin önüne geçtik.