Rusya merkezli Ekspert Online internet sitesinde yer alan bir analizde, Enerco ve Avrasya şirketlerindeki yüzde 60'lık kontrol hisselerini elinde bulunduran Gazprom'un, Promak'ın bünyesinden ayrılacağı ve Türkiye ile artık sadece ihracatçı firma sıfatıyla çalışacağı belirtildi.
Gazprombank'ın, 2004 yılında Gazprom'a ait Gazprom Germania şirketi Bosphorus Gas'in yüzde 40'ını satın alarak hisselerinin oranını yüzde 71'e çıkardığı ve 2014 yılında, sahip olduğu hisselerin yönetimi için Akfel Holding'le birlikte Promak'ı kurduğu hatırlatılan analizde, Türkiye Rusya ilişkilerinin 2015'te gerilediği, bu durumun gaz sektörüne de yansıdığı ifade edildi.
'15 TEMMUZ'UN ARDINDAN AKFEL'E KAYYUM ATANMASI GAZPROMBANK'TA ŞÜPHE UYANDIRDI'
Türkiye'nin, Gazprom'a Akgel Gas'in yüzde 50'sini satın alma hakkı vermemesi nedeniyle Gazprombank'ın 2016 yılında Promak'taki hisselerini Akfel Holding'e satma kararı aldığını belirten yazıda, "Ancak satış gerçekleşmedi. 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından Akfel ulusallaştırıldı. Fetullah Gülen'in yapısını finanse etmekle suçlanan şirkete kayyum atandı. Gazprombank içinse böyle bir şirketin hissedarları arasında bulunmak şüpheli bir hal aldı" denildi.
'TÜRK PAZARI, SİYASİ GELİŞMELER NEDENİYLE ÖNGÖRÜLMEZ BİR HAL ALDI'
2015 yılında gaz fiyatlarını yüzde 10.25 oranında düşürülmesi sonrasında Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle Bosphorus Gas'in sadece 2016 yılında yaklaşık 100 milyon euro'luk kayıp yaşadığına da dikkat çeken site, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev'in "Siyasi gelişmeler nedeniyle öngörülemez bir hal alan Türk pazarı, liranın değer kaybetmesi sonucunda cazibesini kaybetti. Türkiye'de özgür gaz pazarı olmadı ve şu anda da yok" şeklindeki sözlerini de hatırlattı.
'TÜRK PAZARINDAN ÇIKIŞ, GAZPROM'UN LEHİNE OLUR'
Analizin sonunda, uzmanların, Türk pazarından çıkmanın, fiyat konusundaki ihtilaflarla ilgili görüşmelerde Gazprom'un elini güçlendireceğinden ötürü, Gazprom'un çıkarına olacağı görüşünde olduğu belirtildi.
Kommersant gazetesi, Rus enerji şirketi Gazprom'un Türkiye iç pazarından tamamen çekilebileceğini daha önce öne sürmüştü. Bu yöndeki haberleri yorumlayan Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye'deki doğalgaz tüketicileriyle işbirliği için farklı alternatifler üzerinde durduklarını söylemişti.