Bangladeş'in yerel kadın kıyafeti sari'yi giymiş olan ve yaklaşık 6 aydır mahkeme binası önünde bulunan Themis heykeli, gece yarısı vinç yardımıyla yerinden söküldü.
'ANNEMİN ÖLÜMÜ BİLE BENİ BU KADAR ÜZMEDİ'
Heykelin yaratıcısı heykeltraş Mrinal Hague eserinin kaldırılmasının ardından AFP'ye yaptığı açıklamada "Annemin ölümü bile beni bu kadar üzmedi" dedi.
Statue of Themis brought down by the Supreme Court in Bangladesh. Sadly symbolic for the decline of its democracy.https://t.co/TQSLXE3p8i
— Sten Widmalm (@StenWidmalm) May 26, 2017
AFP'ye konuşan önde gelen laik aktivist İmran Sarkar da "Bu bir ihanet. Üzüntü verici olan hükümetin bunu bir siyasi araç olarak kullanması" değerlendirmesinde bulundu. Sarkar hükümetin Hifazat-ı İslam'a boyun eğidiği yorumunu yaptı.
Ülkedeki İslamcı gruplardan biri olan Hifazat-ı İslam'ın destekçileri aylardır heykelin kaldırılması için geniş katılımlı protesto gösterileri düzenliyordu.
BAŞBAKAN HASİNA HEYKELİ 'GÜLÜNÇ' OLARAK NİTELEMİŞTİ
Hasina "Ben kendim de sevmedim. Bu bir Yunan heykeli olarak bilinir. Bir Yunan heykeli buraya nasıl geldi?" ifadelerini kullanmıştı.
Hasina "Ben kendim de sevmedim. Bu bir Yunan heykeli olarak bilinir. Bir Yunan heykeli buraya nasıl geldi?" ifadelerini kullanmıştı.
Siyasi gözlemciler Hasina'nın gelecek yılki genel seçim öncesi muhafazkarlardan ve İslamcılardan oy almak için böyle bir yol izlediğini savunuyor.
Heykelin kaldırılmasının ardından Dakka Üniversitesi kampüsü ve Yüksek Mahkeme yakınlarında yapılan eylemcilere ise polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak müdahale etti.
Bangladeş son yıllarda ateist blog yazarlarının, yabancıların ve dini azınlık mensuplarının öldürülmesiyle ve ülkedeki İslamcı ve laik kesim arasında giderek artan bir gerilimle gündeme geliyor.