İlk olarak, NATO'nun üyesi olmasa da aktif bir ortak rolünde olan Avusturya ile yaşanan diplomasi krizi öne çıkıyor. Viyana'nın Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerinin sonlandırılması çağrısına yanıt olarak Ankara, Avusturya'nın Örgüt ile her türlü işbirliği formatını veto etme niyetinde. Brüksel'e göre bu durum, NATO'daki tüm ortaklık programlarının dağılmasına neden olabilir.
'SİZ BİZİ AB'DEN, BİZ DE SİZİ NATO'DAN…'
Türkiye, bir NATO üyesi olarak veto kullanma hakkına sahip. Alman Die Welt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yapılacak olan zirvede Avusturya'nın belirsiz bir süreyle Örgütteki tüm önemli ortaklık programlarından çıkarılması ve Avusturyalı askerlerin NATO ile ortak tatbikatlara katılamaması için veto hakkını kullanmak niyetinde olduğunu yazdı.
Avusturya, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbecilere karşı ağır silahların kullanılmış olmasından ve başarısız darbe girişimini takip eden toplu tutuklamalar ve ihraçlar dalgasından memnuniyetsizliğini dile getirmişti.
Die Welt, Ankara'nın bu hamlesinin NATO'nun Balkanlar'daki varlığını ne şekilde etkileyeceğinin belirsiz olduğunu, sadece Kosova'daki barış misyonuna 400'ün üzerinde asker gönderen Avusturya'nın, NATO'nun tatbikatlarından uzaklaştırılmasıyla o misyondaki görevinin ne şekilde devam edeceğinin belli olmadığını yazdı.
Öte yandan, NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna dâhil 41 ortağı ile ilişkilerini tekrar gözden geçirerek teyit etmek istediği ve Ankara'nın Avusturya'ya yönelik hamlesinin bu planı da suya düşürebileceği ifade ediliyor.
YASAĞA YASAK
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin, geçtiğimiz yıl Alman parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım' olarak kınanmasına dair karar çıkarmasıyla bozulmaya başladığını, anayasa değişikliği referandumu öncesinde de, çoğu Alman yerel yönetimin güvenlik gerekçeleriyle ülkedeki Türklere gösteri yapmasını yasaklamasıyla iyice gerildiği belirtiliyor.
'SIĞINMA HAKKI, SON DAMLA OLDU'
Der Spiegel dergisine göre Ankara'nın Alman vekillere İncirlik'i ziyaret etmesini yasaklaması için son damla, Almanya'nın Türkiye'den birkaç subaya, aileleriyle birlikte sığınma hakkı tanıması oldu. Bu kişiler Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminde yer almakla ve FETÖ örgütüne üye olmakla suçlanıyor.
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, son umutların yarın başlayacak NATO zirvesinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in, Ankara'yı pozisyonunu değiştirme konusunda ikna etmeye başarmasına bağlandığını açıkladı.