Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mayıs'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirilecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamada NATO'nun terörle mücadelede müttefiklere daha fazla destek vermesi gerektiğini söyledi.
'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ HİSSEDİLMELİ'
Türkiye'nin birçok terör örgütünün aktif saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Çonkar, "Bizim haklı olarak tüm NATO müttefiklerimizden terörle mücadelemizde tam bir dayanışma bekleme hakkımız vardır. Bu, ortaklığımızın da gerektirdiği bir durumdur. Bu açıdan Almanya olsun diğer ülkeler olsun, özellikle bu ülkelerin PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Türkiye'nin önünü kesen, güvenliğini tehdit altına koyan tavırları bizi rahatsız ediyor. Ve bir an önce NATO değerleri çerçevesinde Türkiye'nin güvenlik endişelerinin aynı şekilde hissedilerek bu konunun da NATO ittifakının gündemine alınması gerekmektedir. Bu açıdan bu NATO zirvesinin ben önemli bir aşama olacağı kanaatindeyim" dedi.
'TERÖR HERKES İÇİN BELA'
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da Sputnik'e yaptığı açıklamada Türkiye'nin terörle mücadele konusunda NATO'dan beklentilerinin olmasının doğal olduğunu ifade ederek "Terör sadece Türkiye'nin meselesi değil, tüm dünya ülkelerinin başının belası. Evet, Türkiye belki geçiş ülkesi olarak bundan en fazla etkilenen ülkelerden biri ama daha önceki gün İngiltere'de bir terör olayı meydana geldi. Nerede olursa olsun 21. yüzyılın belası. Türkiye'nin terörle mücadelede katkı istemesi en doğal hakkıdır. Ama bunun NATO'daki işbirliğimize yansımasını daha tehlikeli buluyorum, daha dikkat edilmesi lazım. Yani 21. yüzyılda terör herkes için bir beladır, Türkiye'nin bu yönde bir beklentisinin olması çok doğaldır, bu konuda Türkiye'nin tutumunu destekliyoruz. Ama diğer açıdan siyasi manevralara alet edilecek bazı konulara da dikkat etmemiz lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin Alman Federal Meclisi Savunma Komisyonu üyelerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretlerine izin vermemesi Türkiye ile Almanya arasında krize neden olmuş, Almanya'nın İncirlik'ten çıkacağı ve Ürdün'de bir üssü kullanacağı yönünde haberler yayımlanmıştı. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik'ten çekilme durumunda Konya'da NATO misyonu kapsamında konuşlandırılan Alman AWACS erken uyarı uçaklarının da Türkiye'den çekilebileceğini söylemişti.
'ALMANYA TERÖR ÖRGÜTLERİNE VERDİĞİ DESTEĞİ KESMELİ'
AK Partili Çonkar, Almanya'nın bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin terörle mücadelesinde yanında olması gerektiğini ifade ederek "NATO'nun prensiplerini çiğneyen, buna aykırı davranan bir ülke olarak Almanya'nın Türkiye'den özellikle bir beklenti içerisinde olması düşünülemez. Öncelikle Almanya'nın terör örgütlerine verdiği desteği kesmesi lazım. Bir NATO müttefiki nasıl davranması gerekiyorsa öyle davranması lazım. Ondan sonra İncirlik olsun, diğer konular olsun rahatlıkla aşılır, çözülür ve ittifakın güvenliği, bölünmezliği çerçevesinde Türkiye üzerine düşeni yapar. Ama burada öncelikli olarak Almanya'nın, terör örgütleriyle ilgili mevzuda Türkiye'nin yanında durduğunu göstermesi gerekiyor. Bu olmadan bir şeyin değişeceğini zannetmiyorum" dedi.
'YAŞANAN GERGİNLİK İKİ ÜLKENİN DE ZARARINA'
CHP'li Erdoğan Toprak ise Türkiye'nin Almanya konusunda daha sağduyulu düşünmesi gerektiğini ifade etti. Yaşanan gerginliğin iki ülkenin de zararına olacağını ifade eden Toprak, "Unutmayalım, Türkiye'deki birçok zırhlı aracın, Leopar tanklarının parçalarının Almanya'dan geliyor. Onlarla bugüne kadar askeri işbirliği ve askeri araçlar konusunda bir envanterimiz var. Bu noktada her iki ülkenin daha yapıcı düşünmesi lazım. Türkiye'nin de Almanya'nın da bunu göz önünde bulundurması, bunu kişisel mesele haline döndürmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizim askeri envanterimize baktığımızda zırhlı birliklerimizin yedek parçaları Almanya'nın kontrolünde. Çünkü biz Alman Leopar tankları almışız. Envanterimize bakın, yenilenen tüm tanklar Almanlar'a ait" diye konuştu.
Yine Die Welt gazetesinin üst düzey NATO yetkililerine dayandırdığı haberine göre, NATO, Türkiye'nin Avusturya'ya koyduğu engeli aşmanın yollarını arıyor. Haberde yer alan iddiaya göre bundan böyle her ülkenin NATO ile tek başına anlaşma imzalayabilmesi mümkün hale getirilmesi ve böylece bütün NATO ülkelerini bağlayan Türkiye'nin Avusturya ile askeri işbirliği vetosu etkisiz kalması hedefleniyor.
'TÜRKİYE'YE KARŞI AYRIMCI TAVIR KABUL EDİLEMEZ'
AK Parti İstanbul Milletvekili Çonkar, Avusturya'nın Türkiye'ye yönelik tavrının kabul edilemez olduğunu ifade ederek "Avusturya eğer Avrupa'nın ve Atlantik ittifakının güvenliği konusunda olumlu bir pozisyon almak durumundaysa burada hiçbir ayrım yapmadan NATO müttefiki ülkelere aynı şekilde davranması ve ilişkilerini o çerçevede yürütmesi gerekir. Bir NATO ülkesi olan Türkiye'ye karşı ayrımcı bir tavır kabul edilemez. Bunlar gayrıciddi davranışlardır ve usulüyle uygun platformlarda bu konuda kendilerine gereken uyarılar yapılacaktır. NATO da Avusturya'nın, ittifakın kuralları çerçevesinde Türkiye'nin aleyhine olmayacak şekilde tavır almasını temin etmekle mükelleftir. Biz bunun takipçisi olmak durumundayız" dedi.