Türkiye referandum sonrası yeni bir döneme girerken, ABD ve Rusya ile ilişkilerin seyri ile Suriye politikasındaki yönelim tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin’le Soçi zirvesinin ardından dikkatler mayıs ortasında ABD Başkanı Trump ile görüşmesine çevrilirken, Ankara hangi yönelime girecek? ABD ile Suriyeli Kürtler üzerinden nasıl bir rota çizilecek? Yeni dönemde dış politikadaki yönelimleri Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu ile konuştuk.
‘REALİST VE GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARA DÖNÜŞ’
Keleşoğlu, diğer yandan Ukrayna, Kırım, Baltık bölgesine atıf yaparak, ABD ve Rusya gibi iki büyük küresel güç arasında önemli sorunlar yaşandığını anımsatırken, bu rekabetin de Türkiye’nin dış politikasında önemli belirleyicilerden biri olacağını vurguladı.
‘YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK SÖYLEMLERİ’
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin daha ılımlı bir İslam çizgisinde hareket edeceği ve küresel güçlerle bu doğrultuda ilişkilerini ayarlayacağı öngörüsünde bulunan Keleşoğlu, iktidar tarafından yükseltilen milliyetçilik söylemlerinin ise jeostratejik bir tehdit olarak görülen Suriye’deki Kürtlere yönelik olduğunu anımsattı. Bu bağlamda da Kürt sorununda çatışmalı döneme geri dönüşün dış politikanın ana belirleyicilerinden birisi olacağını belirten Keleşoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:
‘ERDOĞAN ESKİSİ KADAR RAHAT DEĞİL’
Suriye’deki Kürt oluşumunun tehdit olarak kullanılmasının, devletin tek adam, yani Erdoğan etrafında yeniden inşasını gündeme getirdiğini söyleyen Keleşoğlu, “Erdoğan’da özelikle başkanlık referandumundan sonra, olası bir seçim yenilgisine karşı bu tavrından vazgeçmeyecek gibi görünüyor” dedi. Referandumda oranların çok yakın ve kritik çıktığını, milliyetçi-muhafazakar kesimin ‘iknasında sıkıntı yaşandığını’ anımsatan Keleşoğlu şöyle konuştu:
‘AYNI ANDA ABD VE RUSYA İLE DENGE TUTTURMAK İMKÂNSIZ’
Türkiye’nin özellikle Suriye’deki Kürtlere bakış açısı üzerinden ayrıştığı ABD ve Rusya ile ilişkilerinde, ikisiyle birden denge bulmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Keleşoğlu, NATO üyeliğinin de birçok sonucu değiştirebileceğini ifade etti. Rusya ile domates meselesinin bile tam çözülememişken “Hangi eskiye dönüşten bahsediliyor” diye soran Keleşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
‘TÜRKİYE, ABD VE RUSYA'YI ÇATIŞTIRARAK İSTEDİĞİNİ YAPAMAZ’
‘TÜRKİYE ORTA BÜYÜKLÜKTE BİR DEVLET OLDUĞUNU UNUTUYOR’
‘DIŞARIDA ÇATIŞMA, İÇERİDE BUHRANA YOL AÇAR’