'Chris'siz Bilgi'ye Hayır', 'Asla yalnız yürümeyeceksin' ve 'Üniversiteye saldırı topluma saldırıdır' pankartlarının açıldığı eylemde üniversite yönetiminin kararın gerekçesini YÖK'ten yazılı olarak istemesi talebinde bulunuldu.
Bilgi Üni öğrencileri hocaları @chrisjstephensn'ın YÖK tarafından çalışma izninin iptalini #ChrissizBilgiyeHayır sloganıyla protesto etti. pic.twitter.com/6E7CAPE1r8
— dokuz8 (@dokuz8haber) April 10, 2017
'HUKUKLA VE AKADEMİK İLKELERLE İLGİSİ OLMAYAN KEYFİ DAYATMALARI KABUL ETMİYORUZ'
Meslektaşları ve öğrencileri Stephenson'ı hukuk mücadelesinde destekleyeceklerini vurgularken açıklama şöyle sonlandırıldı:
"Tekrar söylüyoruz. Üniversitemizin misyon ve değerlerine sahip çıkarak hukukla ve akademik ilkelerle ilgisi olmayan bu gibi keyfi dayatmaları kabul etmiyoruz."
.@chrisjstephensn #ChrissizBilgiyeHayır Sosyal İş Sendikası Bşk @MEbetrk: YÖK vermiş olduğu bu hukuksuz ve haksız kararı geri çekmeli #dokuz8/@gokceturkmen1 pic.twitter.com/lotlkebv9y
— dokuz8 (@dokuz8haber) April 10, 2017
Basın açıklamasının ardından, Stephenson etkinlik çadırında 'Matematik, Bilgisayar ve Toplum' başlıklı bir açık ders verdi.
'TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI' İDDİASIYLA YARGILANDIĞI DAVADAN BERAAT ETMİŞTİ
Kendisi de imzacı olan ve adliyede gözaltına alınan Stephenson, serbest bırakılmıştı.
Bunun üzerine Türkiye'den ayrılmaya karar veren İngiliz akademisyen hakkında sınır dışı kararının bulunmadığı ortaya çıkmış, Stephenson kısa süre İngiltere'de kaldıktan sonra Türkiye'ye dönmüştü.
Stephenson, bu süreçte hakkında 'terör örgütü propagandası' iddiasıyla bir yıldan beş yıla kadar hapis istemiyle açılan davada beraat etmişti.
Son olarak Stephenson'un çalışma izni YÖK tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edilmişti.
18 senelik işimden atıldım. YÖK çalışma iznimi, hiçbir gerekçe göstermeden, iptal etti.#ChrissizBilgiyeHayır pic.twitter.com/4GIM3uF5Q7
— Chris Stephenson (@chrisjstephensn) April 5, 2017
CHRIS STEPHENSON KİMDİR?
Cambridge Üniversitesi'nden Matematik alanında lisans ve yüksek lisans, Edinburgh Üniversitesi'nden Yapay Zeka konusunda yüksek lisans derecesi aldı.
1975-1986 yılları arasında İngiltere Reuters'de finansal enformasyon programları kurdu ve yönetti, firmadaki programcıları yetiştirdi.
1986-1992 arasında Londra'daki pek çok firmanın ve borsanın kullandığı programları yazan kendi firmasını kurdu.
Türkiye'ye geldikten sonra hem kendi alanında danışmanlık ve proje yöneticiliği yaptı, hem de Yeditepe ve Marmara Üniversitelerinde dersler verdi.
Marmara Üniversitesi'ndeki Yapay Zeka derslerini tasarladı. İngilizce, Fransızca, Yunanca ve Türkçe bilen Stephenson bir süre internet gazeteciliği de yaptı.
1999'dan bugüne Bilgi Üniversitesi'nde çalıştı, 2000-2010 arasında Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanlığını yürüttü. Bölümün ders programını tasarladı, öğrenci sayısının 30'dan 230'a çıkmasını sağladı. Eğitimde özgür yazılımın kullanımı gibi konularda öncü olan Bölüm, IBM'in destek verdiği ve İstanbul'dan Diyarbakır'a 1300 öğrencinin katıldığı lise bilgisayar programı eğitimi, Google Code Jam program yarışmasına girecek adayların eğitimi gibi projeler yürüttü. Stephenson ayrıca 2000'den bu yana her yıl düzenlenen "Özgür Yazılım Günleri"nin kurucusu ve Linux Kullanıcılar Derneği'yle çalışmalarını sürdürüyor.
Nesin Matematik Köyü'nde lise ve lisans düzeyinde düzenli bilgisayar bilimleri dersleri veriyor. Stephenson, İngiltere'de Reuters'de çalıştığı dönem boyunca sendika işyeri temsilcisi ve sendika kongre delegesi olarak görev yaptı, Bilgi Üniversitesi'ndeki sendikal örgütlenme deneyiminde de önemli bir rol üstlendi.